Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Trūkums mudina uz pārkāpumiem

Mārīte Dzene

2009. gada 13. marts 09:22

2451

Lai gan kopš pagājušā gada sodi par makšķerēšanas noteikumu pārkāpumiem ir bargi, šāgada pirmajos mēnešos neatļauti makšķerēšanas rīki izmantoti vairāk nekā pērn visa gada laikā.

“Makšķerēšanas noteikumos nav teikts, kas ir makšķere un kas ir ūda. Visi ir makšķerēšanas rīki. Ja konstatē, ka ir vairāk par diviem rīkiem, tad par to soda. Tieši šādu pārkāpumu ir visvairāk – četri no astoņiem. Vīrs sēž uz ledus ar makšķerīti, bet turpat netālu āliņģos ir piecas ūdas, lai izvilktu kādu līdaku, nevis mazās zivteles. Pērn tādu gadījumu gandrīz nebija, turpretim šogad ir mazāk cilvēku bez makšķerēšanas atļaujām,” stāsta Valsts vides dienesta Madonas kontroles sektora vecākais inspektors Gunārs Kļaviņš.

Sodi ir bargi
Viņš norāda, ka mazākais sods ir 20 lati. Nav vairs brīdinājumu vai mazāku naudas sodu, bet pārkāpēji, galvenokārt, ir maznodrošināti iedzīvotāji un bezdarbnieki. “Viņiem nav naudas, lai nopirktu makšķerēšanas karti. Tiek izmantoti vairāki rīki, lai iegūtu zivis iztikai un pārdošanai. Tas, manuprāt, ir galvenais pārkāpumu iemesls. Diemžēl nav iespēju tikai brīdināt, jo administratīvo pārkāpumu kodekss paredz sodu no 20 līdz 200 latiem,” atzīst G.Kļaviņš. Viņš nenoliedz, ka dažreiz virsroku ņem cilvēcība, nevis likuma burts. Inspektors uzreiz var redzēt, kāds cilvēks ir pārkāpējs. Tiesa, nereti pārkāpējiem ir atradusies  nauda alus pudelei. “Saka – es jau tāds svētdienas makšķernieks, tāpēc nav makšķernieka kartes. Atbildu, ka ir pirmdiena un tas nav attaisnojums,” skaidro inspektors.

Konfiscē ūdas
G.Kļaviņš atzīst, ka ne vienmēr izdodas pierādīt pārkāpēja vainu. Taču neatļautie makšķerēšanas rīki un arī zivis, ja tādas ir, tiek konfiscētas visos gadījumos. Tā kā ūdas ir paštaisītas, zaudējumi pārkāpējam nav lieli. Var gatavot jaunus rīkus. Viņš uzskata, ka pretstatā bargajiem sodiem nepamatoti maza maksa ir noteikta par rūpniecisko zveju. Visu gadu var zvejot ar 50 metru tīklu par 10 latiem. Tas ir tikpat, cik maksā makšķernieka karte, bet nav samērojams zivju daudzums, ko var izvilkt ar makšķeri un ko - ar tīklu. “Kas nodarbojas ar rūpniecisko zveju, tie ir maksātspējīgi,” akcentē G.Kļaviņš. Viņš atzīst, ka Alūksnes ezerā ir maz pārkāpumu, jo tajā makšķerniekus regulāri kontrolē. Makšķernieki ar ūdām izvēlas citas ūdenskrātuves.

Cenšas skaidrot
“Alja” direktors Igors Zvejnieks informē, ka janvārī saskaņā ar pašvaldības policijas prasību tika veikti reidi. Nedēļas laikā atrada tikai vienu pārkāpēju. “Jau vairākus gadus kontrole tiek veikta regulāri. Ne vienmēr uzreiz sodām par pārkāpumiem, bet cenšamies skaidrot un pārliecināt,” norāda I.Zvejnieks. Salīdzinājumā ar pērno gadu, janvārī un februārī makšķerēšanas licences ir izsniegtas  uz pusi mazāk. I.Zvejnieks spriež, ka Peipusa ezerā vēl turas biezs ledus. “Lai gan ir tālāk jābrauc, tur izmakšķerētās zivis uzreiz var pārdot. Tas ir izdevīgi, jo var gūt peļņu,” skaidro I.Zvejnieks. Kad Peipusa ledus sāks kust, tad vairāk makšķernieku būs uz Alūksnes ezera.

Kategorijas