Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Iepazīst ziemu Alūksnē

Ilze Bogdanova

2009. gada 12. marts 16:01

574

Jau otro reizi Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijā viesojās pārstāvji no Grieķijas un Turcijas izglītības iestādēm. Tā kā pērn notikusī vizīte aizritējusi pavasara noskaņās, tad šogad, pēc pašu viesu vēlēšanās, brauciens uz Alūksni izkārtots ziemas laikā, lai ciemiņi no siltajām zemēm varētu izbaudīt sev svešo gadalaiku visā tā krāšņumā.

„Šoreiz vizīte vairāk vērsta uz ziemas aktivitātēm, jo abas šīs valstis ir saulainas un siltas. Līdz ar to, iespēja iepazīt ziemu viņiem ir nozīmīga pieredze,” atklāj Eiropas Savienības finansētās „Comenins” skolu partnerības „Dzīve Eiropā” koordinatore Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijā Zane Nāgele.

Kultūra mijas ar izklaidēm

Viesu vizīte sākusies ar mācību stundu apmeklējumu, kam sekojusi tikšanās ar Alūksnes pilsētas domes priekšsēdētāju Viju Puzuli un priekšsēdētājas vietnieku Armandu Mustu. Tās laikā viņi noskatījušies filmu „Alūksne – labākā vietā tūristiem”, kā arī pārrunājuši ekonomiskās situācijas ietekmi uz Alūksnes uzņēmējdarbību, izglītības sistēmu un atbalstu jauniešiem. Vēlāk viesi devušies iepazīšanās ekskursijā uz Alūksnes mākslas skolu un dabas muzeju „Vides labirints”.

Vizītes laikā deviņu cilvēku kuplajai delegācijai no Grieķijas un Turcijas izglītības iestādēm sniegta iespēja izmēģināt braukšanu ar sniega motocikliem pa ledu, kā arī pavērot jauno biatlonistu sacensības. Iepazīta mākslinieka Arta Bērziņa kokgriezumu darbnīca, organizētas pašiem savas radošās darbnīcas ar mājās vedamu suvenīru gatavošanu un apmeklēts šova „Koru kari” uzvarētāju oranžā Daugavpils kora koncerts.

Vairāku dienu ilgā vizīte turpinājusies ar došanos uz Apes pusi, kur viesi ļāvušies ziemas prieku baudīšanai ar ragaviņu vizināšanos un braukšanu ar slēpēm no kalna, bet pēdējās Alūksnē pavadītās dienas vakarā viņi aicināti latviešu pirtī ar līšanu āliņģī un pēršanos. Z.Nāgele atklāj, ka vizītes Latvijā laikā iekļauta ekskursija pa saldumu fabriku „Laima”, kā arī Maskavas Operetes teātra viesizrādes sapmeklējums.

Laba augsne sadarbības turpināšanai


Z.Nāgele stāsta, ka intensīvā kultūras programma veidota, lai viesi savas vizītes laikā uzzinātu maksimāli daudz par latviešu tradīcijām un Alūksnē notiekošajām aktivitātēm. Iepazīt citu valstu kultūru esot viens no galvenajiem šī sadarbības projekta mērķiem, kas mijas ar pieredzes apmaiņu un tālākās sadarbības veidošanu. Lai gan projekta pēdējais pasākums paredzēts aprīļa beigās Stambulā (Turcija), Z.Nāgele ir pārliecināta, ka trīs valstu kopējā sadarbība turpināsies arī pēc tā beigām.

Šobrīd esot ideja par sadarbību deju kolektīvu jomā. Viens no Turcijā strādājošajiem direktoriem izrādījis interesi par basketbola komandām, jo vienlaikus darbam izglītības jomā viņš esot arī sporta kluba īpašnieks. „Mēs uz visu skatāmies ar cerīgām acīm,” atklāj Z.Nāgele. „Tajā pašā laikā jābūt gana reāliem. Tam visam ir nepieciešams papildus finansējums, bez kura neko nevarēs izdarīt.”

Kategorijas