Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Deg skolu vienības uguns

Līga Vīksna

2009. gada 11. marts 10:18

1133

Vakar četras Alūksnes rajona skolas – Bejas, Jaunannas, Zeltiņu un Ilzenes pamatskolas – pauda atbalstu skolu aizstāvības akcijā „Skolu vienības uguns”. Tādējādi skolas apliecināja savu un visu lauku skolu vienotību.

Akcijas laikā pulksten 12.00 visā Latvijā vienlaicīgi skolu pagalmos uz desmit minūtēm iznāca skolēni un skolotāji. Pie katras skolas iekūra vienības ugunskuru, visi „skolas sargi” sadevās rokās un nodziedāja Latvijas valsts himnu. Pēc tam turpinājās ierastais mācību darbs, bet paralēli gādāja, lai vienības ugunskuri nenodzistu līdz 19.00 vakarā, kad Rīgā, Bastejkalnā iededza lielo vienības ugunskuru.

Aicinājumus par akciju skolām izplatīja organizācija „Visu Latvijai!” uzsverot, ka uguns latviešiem simbolizē ne tikai gaismu un siltumu, bet arī vienotību. Ugunskuri dega visā Latvijā, kad sargājām savu brīvību uz barikādēm. Nesen latviešu zemnieki aizsargāja savas saimniecības, vienojoties pie Cerību ugunskura. Tagad esot laiks iestāties par Latvijas skolām un pret Izglītības un zinātnes ministrijas iecerēm par sagatavošanas klašu pārcelšanu uz skolām, bērnu apmācību 1.klasē no 6 gadu vecuma, lauku skolu likvidāciju un nepilnvērtīgo izglītības sistēmas modeli.

„Augšai” jāliek saprast

Zeltiņu pamatskola atbalsta akciju, jo pašiem skolēnu skaits ir neliels. „Esam par mazo skolu saglabāšanu, jo to sakārtošanā ieguldīti lieli finansiālie līdzekļi un bērniem jānodrošina iespēja mācīties tuvāk savai dzīvesvietai – it īpaši krīzes apstākļos. Protams, mūsu satrauc arī savas skolas nākotne,” saka Zeltiņu pamatskolas direktore Silva Zariņa.

Viņa uzskata, ka vienotības akcijas Latvijā šajā situācijā ir jārīko pēc iespējas biežāk un dažādu profesiju pārstāvjiem. „Ir jāliek augšai saprast, ka apakša nav apmierināta ar visu, kas notiek. Manuprāt, pašlaik situācija valstī ir diezgan draudoša – ja tik daudz cilvēku zaudē darbu, tad ir, par ko satraukties. Vissāpīgākais, ka neredzam nākotnes perspektīvu no valdības puses,” pauž S.Zariņa.

Jāsakārto izglītības sistēma


Jaunannas pamatskolas direktore Līga Toka-Čevere norāda, ka šā brīža situācijā valstī neviens nezin, kas notiks nākotnē – arī gaidāmajā skolu reformā.

„Akcijā iesaistāmies, lai izrādītu savu neapmierinātību ar pašlaik valdošo nenoteiktību izglītības sistēmā. Atbalstām, ka, pirmkārt, vajag sakārtot izglītības saturu. Šobrīd bērniem apgūstamais izglītības saturs – maigi sakot – ir neadekvāts, jo ne visu vajag zināt, absolvējot 9.klasi. Beidzot vajag skaidrību arī par stratēģiju izglītības sistēmā, jo katru gadu kaut kas mainās. Ja valsts politika turpinās attīstīties lauku izmiršanas virzienā, tad arī Alūksnes rajonā ar laiku būs jālikvidē ļoti daudzas skolas,” saka L.Toka-Čevere.

Lauku skolas ir vienotas


Arī Ilzenes pamatskola atbalsta to, ka bērniem jānodrošina iespēja mācīties tuvāk dzīvesvietai. „Mums jau tagad vajag stundu, lai atvestu bērnus līdz Ilzenes skolai. Turklāt nevar runāt par skolēnu pārvadāšanu, ja valstī nav sakārtota ceļu infrastruktūra. Nevar graut skolu sistēmu, ja nav atrisinātas citas lietas,” ir pārliecināta Ilzenes pamatskolas direktore Olīvija Jēģere.

Bejas pamatskolas kolektīvs ir vienots, turklāt tā nav viena no mazākajām rajona skolām, tādēļ nolemts atbalstīt akciju. „Lauku skolām jābūt vienotām. Lauksaimnieki parādīja savu vienotību – arī mēs, skolas, darām līdzīgi. Par nākotni ir liela neziņa visiem, bet darīsim visu, lai pastāvētu,” norāda Bejas pamatskolas direktore Silvija Aizupe.

Kategorijas