Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Atzīmē Masļenicu

Ilze Bogdanova

2009. gada 2. marts 10:24

1210

Ar rotaļām un dziesmām piektdien pie Alūksnes Jaunās pils tika atzīmēti slāvu tautām raksturīgie svētki Masļenica, kas saistīti ar ziemas pavadīšanu un pavasara sagaidīšanu.

Uz šiem svētkiem ikvienu interesentu aicināja Alūksnes Bērnu un jauniešu centra krievu tradīciju pulciņš skolotājas Svetlanas Koroļovas vadībā. Pirms praktiskās svētku svinēšanas, pulciņa dalībnieki bija sagatavojuši ieskatu ar Masļenicu saistītajās tradīcijās. Kā galvenās atšķirības no latviešu Meteņdienas, tika minēts šo svētku ilgums, kas vienas dienas vietā ilgst vienu nedēļu. Katrai nedēļas dienai esot savas tradīcijas svētku pavadīšanā, kur vienojošais elements ir aizejošo ziemu simbolizējoša lelle. Izgatavota nedēļas sākumā, tā svētku beigās tiek sadedzināta, tādējādi uzsverot svētku galveno būtību – gadalaiku maiņu.

Svētku apraksts tika papildināts ar pulciņa dalībnieku sagatavotiem dzejoļiem, dziesmām un mīklām. Savukārt, sākoties svētku praktiskajai svinēšanai Jaunās pils pagalmā, klātesošie varēja iesaistīties Masļenicai raksturīgās rotaļās. Tās norisinājās ap pasākuma organizatoru darināto lelli, kas simbolizēja aizejošo ziemu un svētku izskaņā atbilstoši tradīcijām tika sadedzināta, lai atzīmētu jauna gadalaika iestāšanos. Līdzās rotaļām, pasākuma viesi varēja ļauties dejām, bet pasākuma noslēgumā – mieloties ar šajos svētkos neiztrūkstošo pankūku ēšanu, kas tapa pasākuma laikā, pavāra lomu uzņemoties Alūksnes Bērnu un jauniešu centra vadītājai Evai Aizupei.

Kategorijas