Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ticamākais iemesls - apkure

Līga Vīksna

2009. gada 26. februāris 15:52

1070

Pašlaik vēl turpinās izziņas darbs, lai noskaidrotu precīzu Pils ielas 27 ēkas ugunsgrēka cēloni. Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Alūksnes brigādes komandieris Igors Dovgans norāda – pašlaik par 90 procentiem var teikt, ka iemesls bija dēļ apkures ierīcēm.

“Par to liecina vairāki faktori. Jau iepriekš mūsu dienestā tika saņemts ziņojums par dūmu smaku šīs ēkā otrajā stāvā. Ēkā ir veca koka stāvbūve un šādās mājās malkas apkures sistēma ir viens no ugunsgrēka bīstamības faktoriem,” saka I.Dovgans.

Ļaunprātīgi nededzināja

Ja apstiprināsies, ka iemesls bija apkures sistēma, tad būtībā kādu vainot tajā būs grūti, jo daudzas nepilnības vizuāli neesot konstatējamas. “Ja arī bojājums bija, tas netika savlaicīgi konstatēts, ar laiku attīstījās un bija nepieciešamie apstākļi, lai aizdegtos – attiecīgā temperatūra, skābeklis un degošs materiāls. Katrā ziņā jāuzsver, ka neviens ļaunprātīgi neko šajā gadījumā nav darījis,” uzsver I.Dovgans.

Viņš atzīst, ka pašlaik vēl turpinās izziņas darbs, lai noskaidrotu ugunsgrēka iemeslu – pie tā strādā policijas darbinieki, apdrošināšanas eksperti ir izrādījuši interesi, vēl taps arī ugunsdzēsēju konsultatīvais atzinums.

Ūdens spiediens “bija normāls”

“Alūksnes Ziņās” jau rakstījām, ka tonakt pilsētas hidrantos nebija vajadzīgā spiediena. To apšauba SIA “Rūpe” valdes loceklis Valfrīds Vilks. “Tas ir likumsakarīgi – nevar uz viena hidranta gribēt pieslēgt četras mašīnas. Normāli ir pieslēgt vienu mašīnu vienam hidrantam. Spiediens sistēmā tonakt bija normāls, pats pārbaudīju – aptuveni 3,2 atmosfēras,” viņš saka.

V.Vilks atzīst, ka virszemes hidrants pie Jaunās pils ir ērti pieejams, bet virszemes hidrants esot arī pašu ugunsdzēsēju pagalmā, bet akā – pie kādreizējās ugunsdzēsēju mītnes Pils ielā. “Tiesa, tagad spiediens sistēmā ir uz pašteci. Kad pilsētā būs otrā pacēluma sūkņi, kas nodrošinās spiedienu, tad situācija būs citādāka. Šoreiz vienā vietā gribēja dabūt daudz ūdens, bet tik daudz, cik gribēja, ūdens nepaspēja pieplūst īsā laikā,” skaidro V.Vilks.

Kategorijas