Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Diāna – mednieku dieviete

Līga Vīksna

2009. gada 27. februāris 15:04

2569

Latvijā sastopamas 8669 Diānas

Alūksnietes Diānas Nāgeles lielākā vērtība ir ģimene – tā bijis vienmēr. Kopš bērnības viņas sapnis bija kļūt par skolotāju – tagad tā ir īstenība.

Jautāta, kā sadzīvo ar savu vārdu, Diāna smaida un atzīst: “Būtu par maz teikts, ka patīk – esmu sajūsmā par savu vārdu!”

Tāpat kā Princese- audzinātāja

“Kad mācījos bērnudārzā, tētis man izstāstīja, ka Diāna esot seno romiešu mednieku dievietes vārds. No tā laika es dzīvoju ar šo dievišķo apziņu. Bērnībā man īpaši patika lasīt romānus, kur bija Diānas vārds. Kādā ekskursijā nopirku smaržas “Diāna” - tiesa gan, iepakojums bija krievu valodā. Tētis tolaik kolekcionēja cigaretes – kad bijām ekskursijā Pleskavā, es skolotājai palūdzu, lai nopērk tur esošās cigaretes “Diāna”, ko aizvest tētim,” atminas D.Nāgele. Zināma līdzība viņai ir arī ar Princesi Diānu, jo abas bijušas bērnudārza audzinātājas.

Vārdadiena tiek atzīmēta draugu un ģimenes lokā, kopā ar darba kolēģiem. “Man ir ļoti jaukas studiju biedrenes, klases bērni un vecāki – katrs bērns pasniedza puķīti un saņēmu kopīgu dāvanu no vecākiem. Jau piekto gadu strādāju Bejas pamatskolā par skolotāju un svētki vienmēr ir pasakaini! Tur man ir brīnišķīgi kolēģi,” atzīst Diāna.

Ir apbrīnojami precīza

Viņa piekrīt G.Treimaņa raksturojumam par Diānām. “Apbrīnojama precizitāte – tas ir tiesa: gan darbos, gan citur. Piemēram, ja tamborējums izdodas šķībs, izārdu to bez žēlastības. Ja kaut ko ļoti vēlos, tas vienmēr piepildās. Ja kaut ko ļoti kārojas, tad, domājot pozitīvas domas, visu var izdarīt. Bet receptes citiem, kā sasniegt kāroto, gan man nav,” smaida Diāna.

Viņai piemīt arī pārliecība par veicamajiem darbiem. “Jebkurā situācijā cilvēkam ir jābūt savai nostājai – kā citādi! Mana pārliecība varbūt reizēm ir pat ļoti kategoriska. Bez sāpēm risināt sarežģītus jautājumus gan ne vienmēr izdodas, turklāt ir lietas, ko vispār nevar atrisināt, piemēram, ja tas nav atkarīgs no manis. Studējot augstskolā, guvu labu atziņu – izmainīt otru nevar, vari mainīties tikai pats; pret otru cilvēku vari mainīt tikai attieksmi. To ievēroju,” atzīst Diāna.

Piemīt sievišķīgas vājības

Diānas darbs ir arī vaļasprieks, kas nemaz tā nav daudziem cilvēkiem. “Mazajiem bērniem labprāt pati taisu dažādas spēles. Kādreiz mans vaļasprieks bija tamborēšana un citu smalku veidojumu darināšana. Agrāk pati sev šuvu apģērbu, bet tagad vairs nē. Vēl mans vaļasprieks ir grāmatu lasīšana – to varētu darīt no rīta līdz vakaram. Bet grāmatai jābūt ar spraigu sižetu. Īpaši patīk lasīt par stiprām sievietēm grāfu, baronu un princešu laikos, kad sievietes bija apspiestas savās tiesībās, tomēr spēja pastāvēt par sevi. Un, ja vēl blakus viņām ir stipri vīrieši... Joprojām, kopš bērnības, man patīk bērnu grāmatas – turklāt ar skaistiem zīmējumiem, lai piesaista vizuāli,” stāsta Diāna.

Diānas sievišķīgās vājības ir kurpes, cepures un rotas. Viņai nepatīk augstprātīgi cilvēki, bet simpatizē vienkārši, sirsnīgi, labestīgi un uzticami cilvēki ar “savu mugurkaulu” un nostāju.

Kategorijas