Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Apbrīno 460 ziloņu kolekciju

Mārīte Dzene

2009. gada 25. februāris 13:19

1104

Gaujienas tautas namā vēl tikai līdz 28.februārim var apskatīt Elgas Rācenes ziloņu kolekciju, kas izkārtota savdabīgā izstādē. Nākamajā pirmdienā ar vairāk nekā 400 ziloņiem varēs iepazīties Vidagā, pēc tam Trapenē un Grundzālē.

“Izrādās, ka man ir vairāk nekā pustūkstotis ziloņu. Izstādē ir skatāmi 460, bet mājās ir vēl vismaz 60 ziloņi. Pirms sešiem gadiem, kad nelielu izstādi iekārtoju bērnudārzā “Taurenītis”, bija tikai 180 zilonīši. Mājās nav tādu telpu, lai tos varētu skaisti izkārtot, tāpēc tie glabājas kastītēs. Tomēr nav šaubu, ka kolekcija papildināsies ar jauniem ziloņiem,” stāsta E.Rācene.

Patīk lietas ar ziloņiem

Viņa secina, ka tik plaša kolekcija ir radījusi daudzu skatītāju apbrīnu. Bet galvenais, ka šis vaļasprieks ir tuvs Elgai. Viņai tie ir pašas priekam. Palieli koka ziloņi ir pirkti Īrijas tirgū. Ziloņu māmiņa ar bērnu ir vesta no Zviedrijas. Ir arī zilonīši no Grieķijas un citam valstīm. “Ja zilonis ir jāved sirdspriekam, tad ceļojuma somā tam vieta vienmēr atrodas,” secina E.Rācene. Sevišķi viņai patīk lietas ar ziloņiem, kuras nav tikai suvenīri, bet ir praktiski izmantojamas. Tādas ir apmēram trešā daļa kolekcijā. Piemēram, ir ziloņi – telefonu un salvešu turētāji, sālstrauciņi, svečturi, lustra, bērnu knupītis... “Ko tikai neizdomā! Nesen man uzdāvināja ļoti skaistu svilpīti ar zilonīti. Kaimiņiene izšuva uz sedziņas zilonīšus Man ir arī šūts zilonis, kas ir bērna lielumā. Daudzi Gaujienā atzīst, ka nevar paiet garām interesantam zilonim, jo zina, ka man tie patīk, tāpēc cenšas iegadāties un uzdāvina,” stāsta Elga.

Varēs skatīt citas kolekcijas

Tautas nama vadītāja Laima Poševa secina, ka interese par zilonīšu kolekciju mudina meklēt un iekārtot citas līdzīgas izstādes. Gaujienā ir arī salvešu un krūzīšu kolekcijas, bet līdz ar pavasari varētu iekārtot vardīšu un lejkannu izstādi. “Cilvēkiem patīk šādas kolekcijas. Elgai zilonīši ir krājušies 15 gadus. Daudzus ir dāvinājuši kolēģi, draugi un paziņas, tāpēc arī viņiem ir interesanti atcerēties stāstus par zilonīšiem,” atzīst L.Poševa. Pats vecākais zilonis kolekcijā ir Elgas bērnības draugs.

Kategorijas