Aluksniesiem.lv ARHĪVS

(papildināts) Ugunsgrēks Alūksnes centrā

Līga Vīksna

2009. gada 24. februāris 17:08

6237

Naktī no pirmdienas uz otrdienu Alūksnes centrā plosījās nežēlīgs ugunsgrēks – dega Pils ielas 27 ēka, kurā atrodas vairāku biroju un iestāžu telpas. Uguns nelaimes nodarījums ir ļoti liels, bet tās iemeslu vēl skaidro. Iespējamie varianti – krāsns vai elektroinstalācijas bojājumi.

Ziņojums par piedūmojumu ēkā Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Alūksnes brigādē saņemts pulksten 22.46 no spēļu zāles “Fenikss” darbiniekiem. Uz notikuma vietu izbrauca maiņas darbinieki, bet drīz vien dzēšanas darbos iesaistīja arī papildspēkus – brīvās maiņas darbiniekus un kolēģus no Apes, Gulbenes, tika izsludināta kopēja trauksme. 

Cīnījās visu nakti


VUGD Alūksnes brigādes komandieris Igors Dovgans atzīst, ka Pils ielas 27 ēka bijusi ļoti nepateicīga dzēšanai tās sarežģītā plānojuma un uzbūves dēļ.

„Tā ir nosiltināta koka stāvbūve, kurai iekštelpās veikti dažādi remontdarbi, aizsedzot konstrukcijas zem reģipša un apmetuma. Dzēšanas darbus apgrūtināja arī zemā gaisa temperatūra ārā, kas bija ap -10 grādiem, līdz ar to izlietais ūdens sala. Ēkā bija stiprs piedūmojums, jo degšana bija apslēpta un lielos apjomos – dega starp pirmo un otro stāvu, bēniņos. Ugunsgrēka perēkli bija ļoti grūti noteikt, tādēļ nevarēja iztikt bez ēkas konstrukciju uzlaušanas, līdz izzināja, ka tas bija SIA “Metrum” telpās gala sienā pret optikas veikalu,” notikušo komentē I.Dovgans.

Ugunsdzēsējiem šā ugunsgrēka dzēšanā bija ļoti liela darba slodze, ko radīja piedūmotā ēka. Ugunsgrēks tika lokalizēts 24.februārī pulksten 10.27. “Cīnījāmies visu nakti. Labi, ka izdevās uguni ierobežot un ēkas gals pret Brūža ielu palika neskarts,” viņš saka.

Hidrantos nav spiediena


VUGD Alūksnes brigādes komandiera vietnieks Vitālijs Muhins norāda, ka ugunsgrēka dzēšanu kavēja arī ūdens trūkums, jo pilsētas hidrantos nebija vajadzīgā spiediena. “Tā kā spiediena nebija, mums nācās strūklaku dīķos pie Jaunās pils griezt ledū caurumus, lai piekļūtu ūdenim, bet ledus kārta bija ļoti bieza. Pilsētā hidrantu pietiek, bet vajadzīgā spiediena šoreiz diemžēl nebija,” stāsta V.Muhins.

Uzreiz noteikt ugunsgrēka iemeslu nevarēja, tādēļ vakar tika veltīts daudz darba, lai to izzinātu. Precīzi ugunsgrēka iemesli kļūs zināmi šodien vai rīt. Ugunsdzēsēji pieļauj, ka iemesls bijusi malkas apkures krāsns, dūmvads vai elektroinstalācijas bojājumi.

Traucē daudzie pārsegumi


“Šajā mājā pārsegumi klāti gadiem kārtu kārtām gan uz sienām, gan grīdām. To starpās vietām bija pat 70 centimetru lieli tukšumi ar gaisu, līdz ar to uguni rāva kā skurstenī. Daudzie pārsegumi traucēja atklāt degšanas vietas un tās nodzēst. Ēkā bija ļoti liels piedūmojums – ugunsdzēsēji trīs reizes visos aparātos pildīja gaisu, lai varētu strādāt. Dzēšanas apstākļi bija ļoti grūti – sen mums nav bijis tik sarežģīts ugunsgrēks,” stāsta V.Muhins.

Jautāts, vai ugunsdrošības pārbaužu laikā šajā ēkā nav atklāts nekas aizdomīgs, V.Muhins norāda, ka jau ilgāku laiku ugunsdzēsēji šādas pārbaudes neveic publiskās ēkās, kur nemitinās vismaz 100 cilvēku. Šajā kategorijā ietilpst arī ēka Pils ielā 27. “Tas ir nolemts valstiski jau no pagājušā gada, bet nav saistīts ar naudas trūkumu,” piebilst V.Muhins.

Meklēs jaunas telpas


I.Dovgans atzīst, ka katrs ugunsgrēks nes līdzi zaudējumus, bet šis – ļoti lielus. „Ir bojāta biroja tehnika, mēbeles, dokumentācija. Postījumus ir radījis arī piedūmojums un dzēšanai izmantotais ūdens. Ēkas iekšpusē uguns ir nodarījusi ļoti būtiskus postījumus, kas prasīs lielus kapitālieguldījumus,” viņš secina.

Visvairāk ugunsgrēkā cietis SIA „Metrum” Alūksnes filiāles birojs otrajā stāvā, tam blakus esošais   lombards, Alūksnes spēļu zāle „Fenikss”, kas palikusi bez griestiem. “Metrum” Alūksnes biroja vadītājs Dainis Baškers atzīst, ka biroja telpas izdegušas pilnībā. “Vakar mēģinājām glābt tehniku – no visiem datoriem divus varējām ieslēgt. Diemžēl dators, kur bija serveris, cietis visvairāk, tomēr centīsimies iegūt informāciju no cietajiem diskiem, kas vēl saglabājušies. Bet ir lietas, kas sadegušas neatgriezeniski. Ugunsgrēka iemesls vēl nav zināms, bet māja bija veca – kā tāds ugunsgrēka perēklis,” saka D.Baškers. Viņš atzīst, ka uzņēmums meklē Alūksnē jaunas telpas, jo darbu jāturpina. Ir jau apzinātas vairākas potenciālās darba telpas.

Izdeg nesen remontētais

Alūksnes spēļu zāles „Fenikss” partneris Ainars Melders radītos zaudējumus komentē īsi: „Tur ir galīgs grausts. Zaudējumi ārprātīgi!” Tomēr Dieva laime esot tā, ka šī „spēļu elle”, kā jau diennakts iestāde, strādājusi, jo darbinieki laikus pamanīja notiekošo un ziņoja ugunsdzēsējiem.

„Tā ir veca Latvijas laika māja un uztrauc tas, ka tā nebūs remontējama – īpaši šajos ekonomiski grūtajos laikos. Diemžēl jau pusnaktī bija zināms, ka iznākums būs ļoti bēdīgs. Vissāpīgākais ir tas, ka nesen veicām remontdarbus – bija jauns bārs, kondicionieri, zāle – tagad viss pagalam. Spēļu zāle uz laiku tiks slēgta – visvairāk žēl 8 darbinieku, kas paliks bez darba,” viņš saka.

A.Melders novērojis, ka dūmošana ēkas otrajā stāvā bijusi jau agrāk. „Mēs savas telpas apkurinām ar elektrību. Pieļauju, ja šāds risinājums būtu arī otrajā stāvā, nelaime nebūtu notikusi. Mēs noteikti apsvērsim iespēju vērsties pret uguns nelaimes izraisītāju,” saka A.Melders.

Kategorijas