Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Mīlestību nodod kā stafeti

Mārīte Dzene

2009. gada 14. februāris 09:19

963

Zinta Zihmane: “Nav iespējams zaudēt to, kā nav bijis.”

Februāris mums saistās ar visu mīlētāju svētkiem – Svētā Valentīna dienu. Malēniete Zinta Zihmane uz Valentīna dienu raugās kā uz interesantu jauniešu izklaidi. Tomēr secina, ka nebūt nav slikti vienu dienu veltīt mīlestībai.

- Tāda diena ir vajadzīga. Lai katrs to vērtē pēc saviem ieskatiem, ņemot vērā, ar ko tā saistās – ar ģimeni vai ar romantiskām attiecībām. Domāju, ka šie svētki iedzīvosies Latvijā, jo jaunieši tos pieņem labprāt.

- Kāda ir jūsu mīlestības pieredze? Vai domas par to ir mainījušās gadu gaitā?

- Droši vien, ka ir mainījušās. Šobrīd es piekrītu amerikāņu psihologa Ērika Fromma atziņai, ka ir vairāki mīlestības veidi: mātes, tēva, brāļu un māsu, kā arī romantiskā jeb erotiskā mīlestība. Taču tas, kas nav izjutis pirmās trīs mīlestības, līdz pēdējai nemaz nenonāk. Viņš izaug līdz seksam, bet ne līdz mīlestībai. Mīlestība ir kā stafetes kociņš. Tikai tad, ja to saņem, to var nodot tālāk. Tēva mīlestība prasa kaut ko paveikt jeb nopelnīt. Tā ir mīlestība, kas virza uz priekšu. Mātes mīlestību nevar nopelnīt, bet tā arī neko neprasa pretī. Tā dod un rada bērna pašcieņu, pašapziņu, pašpārliecību, ka viņš ir labs un mīlestības cienīgs. Brāļu un māsu mīlestība ir dalīšanās, kas māca ņemt un dot. Tikai tas, kurš ir saņēmis šīs trīs mīlestības, var izaugt par cilvēku, kurš ir gatavs dot, pieņemt un dalīties ar mīlestību.

 

 Vairāk lasiet avīzes 13. februāra numurā

Kategorijas