Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Iestājas par lauku skolu

Mārīte Dzene

2009. gada 10. februāris 08:00

763

Sikšņu pamatskolas rekonstrukcijā tiek ieguldīti 120 000 latu. Tie ir mērķdotācijas līdzekļi, kas saņemti Virešu pašvaldības infrastruktūras sakārtošanai pirms apvienošanās Apes novadā. Diemžēl šobrīd nav stingras pārliecības par skolas pastāvēšanu perspektīvā.

“Rekonstrukciju sāka pagājušā gada nogalē, un šajā nedēļā atklāsim pirmo izremontēto telpu – zēnu darbmācības kabinetu. Mums tie būs nelieli svētki, bet visa skola būs atjaunota līdz nākamā mācību gada sākumam,” saka skolas direktore Una Reķe.

Prieku par vērienīgajiem darbiem skolā var saprast, ja zina, cik ilgi tie ir gaidīti. Tiesa, direktorei rodas biedējoša sajūta par skolas nākotni, kad klausās vai lasa ziņas masu saziņas līdzekļos, kuros tiek atspoguļoti valdības ministru un politiķu izteikumi par mazo lauku skolu optimizāciju jeb likvidēšanu. “Kad par skolu perspektīvu runājam ar rajona Izglītības pārvaldes darbiniekiem vai tiekoties ar novada skolu direktoriem, tad bažas atkāpjas. Man liekas, ka žurnālisti saceļ lielāku ažiotāžu nekā tai ir pamats,” spriež U.Reķe. Tomēr viņa atzīst, ka daudz kas būs atkarīgs no tā, kādi deputāti tiks ievēlēti novada domē.

Var ietaupīt finansējumu

Ņemot vērā skolotāju algām paredzamo finansējuma modeli, kurā nauda seko skolēnam, aprēķini liecina, ka Apes novadā vajadzētu samazināt 4 skolotāju likmes. U.Reķe atzīst, ka tas nav nekas neiespējams, ja visu pārdomā un optimizē darba pienākumus. “Nākamajā mācību gadā mums skolēnu skaits nesamazināsies, tātad būs vairāk nekā 50 skolēni un apmēram tikpat pirmsskolas audzēkņi. Būs par vienu klases komplektu mazāk, tātad - arī viena skolotāja likme mazāk. Tāpat iespējams pārdomāti koriģēt bibliotekāra un pagarinātās dienas grupas skolotāja un pulciņu vadītāju darba slodzi,” spriež direktore. Viņa uzsver, ka skolas uzturēšanas izdevumi tiek paredzēti pagasta padomes budžetā. Turklāt skolas rekonstrukcija dos iespēju ietaupīt naudu apkurei, jo ēka būs siltināta. Janvārī mazāk ir patērēta elektroenerģija, jo apkures sistēmā ir ievietoti divi cirkulācijas sūkņi. Tagad siltas ir arī telpas, kur tika izmantoti elektriskie sildītāji. Jaunie logi ir gaišāki, tāpēc nav tik ilgi vajadzīgs elektriskais apgaismojums.

Neļaus likvidēt skolas

Apes domes priekšsēdētāja Astrīda Harju informē, ka par skolām novada pašvaldību vadītāji spriedīs 17.februārī. “Protams, valdība finansējumu var tā apgriezt, ka nevarēs pastāvēt arī Apes vidusskola. Tomēr mēs esam par to, lai maksimāli varētu saglabāt skolas. Kāds varētu būt izglītošanas modelis, par to spriedīsim kopīgi,” saka A.Harju. Viņu satrauc premjerministra Ivara Godmaņa un ministru runas veids, paziņojot – tas ir izlemts. Likvidēt paredzēto 13 slimnīcu nepieciešamību pierādīja ar skaitļiem un faktiem, tomēr argumenti netika ņemti vērā. “Tas rada iespaidu, ka mērķis ir iznīcināt infrastruktūru laukos. Ceru, ka ar skolu likvidēšanu neaizies tik tālu. Mēs to nepieļausim,” uzsver A.Harju. Viņa nespēj pat iedomāties, ka Trapenē vai Virešos varētu nebūt pamatskola.

Rekonstrukciju beigs vasarā

Smiltenes SIA “Evento” strādnieki Sikšņu pamatskolā jau ir nomainījuši logus, arī dažas durvis. Pašlaik tiek remontētas bijušās pasta nodaļas telpas, kur būs direktores kabinets un skolotāju istaba, kā arī meiteņu mājturības kabinetu un sporta zāli. Pēcpusdienās, kad skolā nav bērnu, tiek jaukti skursteņi, jo līdz ar centrālapkures ierīkošanu tie vairs nav vajadzīgi. Ēkai tiks mainīts jumts, stiprinās pamatus, atjaunos ārsienas, kā arī remontēs visas telpas. Tajās paredzēti vērienīgi darbi – gan pārbūve, gan grīdu maiņa, gan kāpņu atjaunošana. Līgumā paredzēts, ka rekonstrukciju pabeigs līdz nākamā mācību gada sākumam, bet celtnieki sola, ka viss būs izdarīts jau vasaras vidū.

Kategorijas