Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Valdība sola zemniekiem 27 miljonus latu

Mārīte Dzene

2009. gada 4. februāris 10:28

1207

 

Lauksaimniecības problēmu risināšanā ir sperts pirmais solis

“Esam nolēmuši Rīgā palikt tik ilgi, kamēr valdība spēs rast risinājumu piensaimniecības problēmām. Ar pirmdien solītajiem 17 miljoniem latu nepietiek,” teica protesta akcijas Vidzemes koordinatore Ieva Rutkovska.

Zemnieku spēks ir vienotībā

Ar šādu apņemšanos vakar uz Rīgas pievārti devās vairāk nekā 30 Alūksnes rajona zemnieki. Tiesa, šoreiz viņi brauca galvenokārt ar vieglajām automašīnām un tikai dažiem traktoriem. Vidzemes zemnieki brauca no Vidzemes šosejas līdz Baltezeram un Salaspils viaduktam. Zemgales zemnieki galvaspilsētai tuvojās no Salaspils līdz Olaines viaduktam. Kurzemes zemnieki virzījās no Babītes līdz Olaines viaduktam. Bet Limbažu rajona zemnieki jau rīta agrumā ar smago tehniku bija pie Zemkopības ministrijas. Un Rīga padevās zemnieku vienotajam spiedienam! Valdības sēdē tika nolemts piensaimnieku atbalstam novirzīt 27 miljonus latu. 15 miljonus latu tiks ņemti no “Latvijas Valsts mežiem”, bet 7 miljoni latu – no privatizācijas fonda līdzekļiem. Vēl 5 miljoni tika atrasti , pārdalot Zemkopības ministrijai atvēlētos līdzekļus.


Prasa atbildību no zemkopības ministra

Vērtējot situāciju, premjers Ivars Godmanis gan norādīja uz valdības atbildību, tomēr īpašu uzmanību vērsa uz uz nozares atbildībā ministra atbildību. Tāpēc nepārsteidz, ka pie Ministru kabineta ēkas noliktais zārks ar govju galvām un vītusi balta roze tika vests pie Zemkopības ministrijas, lai prasītu ministra demisiju. “Valdības lēmums mūs puslīdz apmierina, tomēr mājās vēl nebrauksim. Dodamies pie Zemkopības ministrijas, lai pieprasītu ministra Mārtiņa Rozes demisiju,” informē Ziemeru pagasta zemnieku saimniecības “Sliņķi” īpašnieks Nauris Lācis. Apes zemnieks Guntars Purakalns norāda, ka pirms dažiem gadiem tika apgalvots, ka piensaimniecības attīstība nekad netiks traucēta. Viņš uzsver, ka lēmumi ir jāpilda, jo ar tiem vien nepietiek.


Bažījas par kredītu nosacījumiem

Pēc ilgām debatēm Zemnieku saeima nolēma palikt pie prasības par Mārtiņa Rozes demisiju. Lai gan ekonomiskās prasības ir lielākoties ir apmierinātas, tomēr vēl saglabājas neskaidrības, vai nepasliktināsies kredītu nosacījumi. Par to satraukumu pauž daudzi, arī Apes zemnieku saimniecības īpašnieks Aigars Bremze. Viņš šobrīd ārstējas slimnīcā, taču klausās ziņas radio un regulāri sazvanās ar zemniekiem, kuri vakar vēl pulksten 17.30 stāvēja uz Vidzemes šosejas, gaidot lēmumu par ministra demisiju. Bet jau 17.50 ziņu aģentūra LETA informēja, ka M.Roze telefoniski Zemnieku Saiemai paziņojis par atkāpšanos.

Kategorijas