Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Bejā viesojas somi

Līga Vīksna

2009. gada 1. februāris 17:05

636

Piektdien Bejā viesojās delegācija no Somijas brauciena “Ziemeļu zēniem 90 gadi” laikā. Viesi piedalījās piemiņas brīdī Somu karavīru Brāļu kapos Bejā, vēroja skolēnu koncertu Bejas pamatskolā, vadīja lekciju “Kaujas Babeckā (Bejā)” un pasniedza Bejas pamatskolai Zilā Krusta goda zīmi.

Braucienu organizē Tamperes Seudu Neatkarības cīņu tradīciju asociācija. Galvenais brauciena organizators ir Tuomo Juntunens, kurš arī vadīja lekciju Bejā un nākotnē vēlas izdot grāmatu par notikumiem pirms 90 gadiem, kad somu brīvprātīgie Latvijā un Igaunijā iesaistījās cīņās pret lieliniekiem.


Godina senču piemiņu

1919.gada ziemas un pavasara kaujās pret lieliniekiem Alūksnes un Bejas apkārtnē līdzās latviešiem piedalījās arī igauņu un Somijas “Ziemeļu zēnu” pulka karavīri. Bejas pusē kritušos somu karavīrus apglabāja Somu karavīru Brāļu kapos. Kapi Bejā atjaunoti 1989.gada 2.decembrī ar Alūksnes Brāļu kapu komitejas vadītāja Ulda Veldres iniciatīvu un bejeniešu atsaucību. Kopš tā laika rūpes par kapu sakopšanu uzņēmusies Bejas pamatskola.

Piemiņas brīdī piektdien piedalījās arī somi, kuru senči cīnījušies šajās kaujās. Ģenerālmajors Kalervo Sipi pateicās šīs puses cilvēkiem, kas tur godā un cieņā viņu kritušo zēnu piemiņu.

Bejā krita deviņi karavīri

U.Veldre uzsvēra, ka vakar, 1.februārī, apritēja 90 gadu, kopš “Ziemeļu zēnu” pulks kopā ar igauņu karavīriem atbrīvoja Valku, Rūjienu un apkārtējos pagastus. “Tālāk somu karavīri devās Alūksnes virzienā un 21.februārī pēc ļoti smagas kaujas ieņēma Alūksnes pilsētu. Bejā kauja notika 23.februārī, kad krita deviņi somu karavīri. Mūsu tauta nav aizmirsusi somu karavīru varoņdarbus,” sacīja U.Veldre.

Bejas pamatskolas direktore tolaik bija Ārija Bērziņa, kad atjaunoja kapus. Viņa atzina, ka Bejas cilvēki vienmēr ir augstu vērtējuši somu tautas palīdzību brīvības cīņās. Piemiņas brīdī piedalījās arī padomju saimniecības “Alūksne” vadītājs Uldis Pūpols, kurš palīdzēja kapu atjaunošanā, Kājnieku skolas komandieris majors Agris Ozoliņš ar karavīriem, 2.Zemessardzes novada komandieris pulkvežleitnants Gunārs Upītis. Muzicēja Alūksnes mūzikas skolas audzēkņi. Pēc ziedu nolikšanas izskanēja arī šāvienu zalve par godu kritušajiem karavīriem.

Pasniedz īpašu apbalvojumu

Pēc tam viesi devās uz Bejas pamatskolu, kur vēroja skolēnu koncertu. T.Juntunens vadīja lekciju par somu karavīriem Bejas kaujā un uzskatāmi atainoja, kā kauja tolaik notikusi. T.Juntunenam ir bijusi iespēja personīgi sarunāties ar vīru, kurš Bejas kaujas pēdējās stundas laikā vadīja somu grupas. Izpēti par somu karavīriem Bejas kaujā viņš veic jau 15 gadus, bet kara vēstures izpēti sācis pirms 30 gadiem.

Pēc lekcijas Bejas pamatskolai no ģenerālmajora K.Sipi rokām tika piešķirta Somijas valsts Zilā Krusta goda zīme pateicībā par darbību Somijas brīvības un neatkarības labā. Šī goda zīme tiek piešķirta reti – to veido Krusts un diploms ietvarā. Skolas direktore Silvija Aizupe atzīst, ka saņemt tik augstu apbalvojumu skolai ir gods. “Zilo Krustu novietosim skolā goda vietā, kur to var aplūkot gan skolēni, gan viesi,” saka S.Aizupe.

Savukārt Uldim Veldrem pasākumā pasniedza Latvijas Republikas Aizsardzības ministrijas pateicību par nesavtīgo darbu Brāļu kapu komitejā un karavīru piemiņas godā turēšanu.

Kategorijas