Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Gaidīs septiņas dienas

Mārīte Dzene

2009. gada 28. janvāris 14:48

702

Vairāk nekā 20 vietās, arī Alūksnē, vakar notika zemnieku protesta akcija. Divas stundas pa Rūpniecības, Ganību, Pils un Rīgas ielu riņķoja 57 mašīnas, 26 traktori un 9 autobusi, kuros savu protestu pauda apmēram 150 cilvēki.

Izvirza prasības valdībai

Akcijas dalībnieki ar lozungiem “Mums nevajag Rozi, kas vīst”, “Prasām rīcību no valdības” uz traktoriem un automašīnām, lēni braucot ar iedegtām avārijas gaismām, pievērsa uzmanību problēmām, kuras līdz bankrotam novedušas piensaimniekus. Ja valdība nemainīs savu nostāju, tad zemnieki būs spiesti izkaut ganāmpulkus. Situācija lauksaimniecībā ir ārkārtēja. Zemnieki prasa Eiropas Savienības tiešo maksājumu izmaksu līdz 31.martam, kredītu pamatsummu atlikšanu, nepasliktinot kredītlīgumu nosacījumus, kā arī nacionālo subsīdiju tūlītēju izmaksu un 2,5 procentu valsts budžeta atbalstu lauksaimniecībai. Šobrīd finansiālas grūtības ir apmēram 1500 zemnieku saimniecībām. To glābšanai būtu nepieciešams atrast 24 miljonus latu, ko meklēt solījis premjers Ivars Godmanis.

Degs simbolisks cerību ugunskurs

Pēc akcijas pilsētas ielās koordinatore Viola Lāce aicināja turpināt protestus un doties uz Valmieras apvedceļu. Tur tika iedegts simbolisks ugunskurs, pie kura zemnieki ir gatavi pavadīt visu nakti. Ceļā posās Trapenes un Virešu pagasta, kā arī Mālupes un vēl citi zemnieki. “Akcija turpināsies septiņas dienas. Tas ir laiks, kas esot vajadzīgs valdībai zemnieku prasību izskatīšanai. Ja valdība nemainīs savu nostāju, tālāk dosimies uz Rīgu. Visu šo laiku akcijas Vidzemes koordinatore Ieva Rutkovska gādās, lai ugunskurs un līdz ar to cerība nezustu. Nākamajās dienās ugunskurs būs pārcelts pie z/s “Vītoliņi” ceļa malā,” informē V.Lāce. Viņa stāsta, ka zemkopības ministrs Mārtiņš Roze vakar sācis dot solījumus zemniekiem, mierinot, ka premjeram iesniegti priekšlikumi ekonomikas stabilizācijas plāna papildinājumiem. “No Zemkopības ministrijas informē, ka ūdeņi ir iekustināti. Paldies visiem, kuri piedalās akcijā. Tiek atzīts, ka Alūksnes rajonā ir pulcējušies daudzi. Tāpēc esam sadzirdēti ministrijā, tātad protesti nav velti,” secina V.Lāce. Vai būs arī kāda rīcība zemnieku atbalstam, tas būs redzams septiņu dienu laikā.

Gatavi ne tikai miermīlīgiem protestiem

Lai gan bija iecerēts, ka akcijas laikā zemnieki brauks tikai pa apvedceļiem, tomēr 45 traktori iebrauca arī galvaspilsētā. Tie kursēja no “Sēnītes” līdz Juglai un atpakaļ. Tas ir brīdinājums, ka akcijas var arī nebūt tik miermīlīgas, kādas tās bijušas līdz šim. “Diez vai tik mierīgā ceļā izdosies kaut ko panākt. Varbūt lielāka ietekme būtu akcijām, kādas notiek, piemēram, Grieķijā. Tur tiek bloķēti ceļi, tā radot neapmierinātību daudz lielākās cilvēku masās. Ja valdība neieklausīsies miermīlīgos protestos, tad nāksies rīkoties līdzīgi,” spriež Mālupes zemnieks Mārtiņš Augstkalnietis. Viņš ievērojis, ka šo akciju vērotāji no malas vērtē dažādi. Dažs rāda paceltu īkšķi, bet cits liek pirkstu pie deniņiem. Acīmredzot vēl daudzi nesaprot, ka piena nozares bankrots skar visus, arī tos, kuri neražo pienu.

Kategorijas