Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Piesaista jaunus lasītājus

Ilze Bogdanova

2009. gada 26. janvāris 10:04

509

Kopš pagājušās nedēļas Alūksnes pilsētas bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļā norisinās pasaku darbnīcas, kur uz tikšanos ar bērniem iemīļotiem grāmatu personāžiem tiek aicināti pilsētas bērnudārzu un sākumskolas pirmo klašu audzēkņi.


Šajās tikšanās reizēs uzmanība tiek veltīta Alana Aleksandra Milna grāmatai „Vinnijs Pūks un viņa draugi”, atklāj Alūksnes pilsētas bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļas bibliotekāre Ieva Račika. Grāmatas galvenā personāža lomā iejūtas viņa pati, bet visa tikšanās paiet, lasot bērniem priekšā atsevišķus fragmentus un pēc tam pārrunājot ar viņiem dzirdēto. Tikšanās noslēgumā visi tiek aicināti iesaistīties spēlēs un rotaļās, kā arī iepazīties ar bibliotēkas darbību un piedāvājumu.

Kļūst par pastāvīgajiem lasītājiem

„Šie pasākumi ir mūsu pašu ideja,” atzīst Alūksnes pilsētas bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļas vadītāja Dzidra Bauere. Viņa norāda, ka šie pasākumi ir kā turpinājums pērn īstenotajai Valsts Kultūrkapitāla fonda programmai „Pirmā tikšanās ar bibliotēku”. Tās laikā iepazīties ar bibliotēku aicināti pirmsskolas vecuma bērni ar saviem vecākiem un audzinātājiem.

Kopskaitā programmā iesaistīti vairāk nekā 80 bērni, no kuriem vairums atgriezušies jau kā bibliotēkas lasītāji. „Šie pasākumi ir rosinājuši bērnos lasīšanas vēlmi, kas ir ļoti pozitīvi,” saka Dz.Bauere. Bibliotekāre Elita Solovjova piebilst, ka bērni ar vecākiem laipni gaidīti tiek arī sestdienās. „Daudzi nemaz neaizdomājas, ka mēs strādājam arī brīvdienās, taču tas ir laiks, kad uz bibliotēku varētu atnākt visa ģimene – bērni un jaunieši pie mums, bet vecāki vai vecvecāki uz pieaugušo literatūras nodaļu,” viņa skaidro.

Bērnu žūrijas eksperti paliek vairāk

Vairums programmas „Pirmā tikšanās ar bibliotēku” dalībnieku kļuvuši arī par Bērnu žūrijas ekspertiem, informē Dz.Bauere. Lai gan pirmsskolas vecuma bērniem atsevišķs grāmatu klāsts tiek piedāvāts jau otro gadu, tā pa īstam tas sākts izmantots tikai pērn, kad pašā mazākajā grupā iesaistījušies 48 lasītāji. Interese par Bērnu žūriju pieaugusi arī citās vecuma grupās, kur pavisam iesaistījušies 163 dalībnieki jeb gandrīz par 50 ekspertiem vairāk, nekā iepriekšējā gadā.

Lai atzīmētu padarītā darba noslēgumu, pagājušā nedēļā uz īpašu tikšanos tika aicināti arī Bērnu žūrijas vecāko klašu eksperti. I.Račika, kas vadīja šo pasākumu, atzīst, ka ar jauniešiem izvērtušās saturīgas diskusijas par grāmatās lasīto. „Viņi tiešām bija ļoti ieinteresēti – stāstīja par savu pieredzi un sprieda par grāmatā aprakstītajām tēmām,” viņa saka.

Dz.Bauere klāsta, ka šī lasīšanas veicināšanas programma tiks turpināta arī šajā gadā. Lai gan, visticamāk, grāmatu skaits nebūs tik kupls kā iepriekšējā gadā, ar tās palīdzību vienlaikus varēs papildināt Bērnu literatūras nodaļas grāmatu fondu. „Tas būs vismaz kaut kāds atspaids, jo, piemēram, šomēnes visā bibliotēkā netiks iegādāta neviena jauna grāmata,” atklāj Bērnu literatūras nodaļas vadītāja.

Kategorijas