Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Veiksme uzsmaida tikai vienam

Ilze Bogdanova

2009. gada 23. janvāris 08:00

1236

Nākamajā nedēļā Kanādā norisināsies Pasaules čempionāts biatlonā jauniešu un junioru vecuma grupām. Lai gan atlasi uz šīm sacensībām izturēja četri Alūksnes sportisti, finansējuma trūkuma dēļ uz tām dosies tikai viens no viņiem – Andrejs Rastorgujevs.

„Žēl, protams. Mūsējie būtu spēcīgi konkurenti, bet tagad vairs neko neizdarīsi,” nosaka biatlona treneris Sergejs Sverčkovs, kurš trenē trīs no četriem atlases sacensību barjeru pārvarējušajiem sportistiem – Aleksandru Sverčkovu, Oskaru Muižnieku un Juri Priedi. Uzzinot, ka Latvijas Biatlona federācija tomēr nevarēs sponsorēt sportistu dalību čempionātā, treneris kopā ar vecākiem bijis gatavs segt pusi braucienam nepieciešamās summas. Papildus iespējas finansējumam meklējis arī Alūksnes rajona sporta apvienības „Alūksne” vadītājs Vilnis Veļķeris, taču visi mēģinājumi cietuši neveiksmi. „Pēc visiem aprēķiniem, vienam sportistam nepieciešams finansējums 1200 līdz 1500 latu apmērā. Tik daudz mēs paši saviem spēkiem nodrošināt nevaram, tāpēc nekas cits neatlika, kā atteikties,” norāda S.Sverčkovs.

Aklimatizējas mājas apstākļos

Ja ne treneris Intars Berkulis, kurš uzņēmies sava audzēkņa izdevumu segšanu, sacensības būtu gājušas secen arī Andrejam Rastorgujevam. „Viņam junioros šogad ir pēdējais gads, tāpēc pasaules čempionāts bija mūsu sezonas galvenais mērķis,” atklāj I.Berkulis, skaidrojot, cik svarīgi bijis, lai puisis nelaistu garām šo iespēju. Tiesa, neskatoties uz radušos izdevību, sarežģījumiem pilns ir pats gatavošanās process. Tā kā čempionāts notiek Kanādā, kas no Latvijas atšķiras gan laika starpības, gan klimatisko apstākļu ziņā, sākumā bija plānots, ka sportisti tur pavadīs desmit dienu aklimatizēšanās posmu. Nu finansējums sarūpēts vien nokļūšanai uz sacensībām, bet pati gatavošanās notiek tepat, Alūksnē.

I.Berkulis atklāj, ka kopā ar ārstu Aldi Cīruli sastādīts īpašs treniņu grafiks, kas tendēts uz pielāgošanos sacensību apstākļiem. Galveno treniņu A.Rastorgujevs aizvada ap desmitiem vakarā, gulēt dodoties vēlu naktī. Tāpat tiek izmantots speciāls aparāts, ar kura palīdzību sportists ik dienas divas stundas elpo kalnu gaisu, jo, kā norāda treneris, sacensību norise plānota kalnos, kas ir 1400 – 1500 metrus virs jūras līmeņa. „Kā varam, tā gatavojamies. Izejam aklimatizāciju mājās,” viņš saka. „Tagad viss atkarīgs no paša Andreja – cik veiksmīgi viņš spēs noskaņoties klimata maiņai, tik labi viss būs. Galvenais ir braukt ar tādu domu, ka viss ir kārtībā.”

Atbalsta, kā var


Pats sportists gan ir pārliecināts, ka viss arī būs kārtībā. „Esmu simtprocentīgi gatavs,” viņš bravūrīgi saka treniņa pārtraukumā. Uz to kopā ar viņu ieradusies arī māmiņa Tatjana, kas iespēju robežās atbalsta dēlu, gatavojoties nozīmīgajam notikumam. „Ceļos un taisu viņam naktī ēst. Ko tad citu darīt?” viņa smejas, jautāta, kā izveidotais režīms ietekmējis pārējās ģimenes dzīvi. Ja vien būšot tāda iespēja, T.Rastorgujeva dēla startiem līdzi sekos ar televīzijas starpniecību. Ja ne – gaidīšot ziņas telefoniskā veidā. A.Rastorgujevs norāda, ka vislielākās cerības uz augstām vietām viņš liek garajā distancē. „Sprintā ātri jāšauj un ātri jāskrien, bet individuālajā viss atkarīgs no šaušanas – jo precīzāk, jo labāk,” viņš skaidro, uzsverot savas stiprās puses.

Kategorijas