Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Vai piens būs jāizlej grāvī?

Mārīte Dzene

2009. gada 21. janvāris 09:34

1483

SIA “Zeltaleja” informējusi apmēram 200 zemnieku saimniecības Alūksnes un Gulbenes rajonā, ka a/s “Rīgas piena kombināts” pārtrauc svaigpiena iepirkumu no Zeltalejas savāktuves. Pagājušajā piektdienā zemnieki saņēma vēstuli ar šādu paziņojumu, tāpēc Malienas pagastā tika sasaukta sapulce, kurā vienojās par kopēju rīcību.

Kritiskā situācijā ir visi

“Tas skar visus, nevis tikai atsevišķus piensaimniekus, jo arī tie, kuri nodod pienu citam pārstrādes uzņēmumam, var nonākt līdzīgā situācijā. Eiropas Komisija tikai 22.janvārī lems par eksporta kompensācijas likmēm sviestam, sieram, sausajam vājpienam un pilnpienam, kā arī par citu piena tirgus atbalsta pasākumu atjaunošanu. Vakar notika piensaimnieku kooperatīvās sabiedrības “Trikāta KS” sapulce, kurā piedalījās arī mūsu pagasta pārstāvji. Taču šaubos, vai šajā situācijā kooperatīvam izdosies iekarot piena un piena produktu noieta tirgus,” spriež Malienas z/s “Kopmaņi” īpašnieks Guntis Skaliņš. Lai gan “Rīgas piena kombināts” samazināja piena iepirkuma cenu, to vēl varētu pieciest. Taču pēkšņais paziņojums ir radījis bezizejas situāciju. G.Skaliņš uzskata, ka zemnieki var rīkot protesta akcijas, bet līdzšinējā pieredze liecina, ka tām nav rezultātu.

Meklē iespējas pārdot pienu

54 zemnieku un piemājas saimniecības no Jaunannas, Pededzes, Jaunalūksnes, Ziemeru, Mālupes, Malienas un arī no Gulbenes rajona nosūtīja vēstuli “Rīgas piena kombinātam”, Ministru kabinetam, Zemkopības ministrijai un “Latvijas Avīzei”, kā arī turpina meklēt iespējas pārdot pienu citiem piena pārstrādātājiem. Malienas pagasta lauksaimniecības konsultante Elza Andrejeva atzīst, ka priecīga ziņa ir tā, ka Eiropas Komisija ir gatava atjaunot piena eksporta subsīdijas. “Līdz ar to būs noiets pienam, tāpēc ceram, ka “Rīgas piena kombināts” ar SIA “Zeltaleja” starpniecību turpinās iepirkt pienu,” pauž E. Andrejeva. Bet SIA “Zeltaleja” valdes priekšsēdētājs Ivars Babris sola, ka mēģinās glābt tikai 30 lielākās piena ražotājas saimniecības. G.Skaliņš secina, ka tādā gadījumā tā būs loterija, kurā daži vinnēs, bet citi zaudēs. Ja viņš nebūs starp “laimīgajiem”, tad nāksies ganāmpulku likvidēt.

Vienīgā cerība - piensaimnieku kooperatīvs

“Kā lai piena nozare nemirst, ja zemniekam fermā ir 70 govis un pēkšņi vienā dienā neatbrauc pēc piena? SIA “Zeltaleja” vēstulē pasaka paldies par sadarbību, jo šobrīd ir grūti laiki un ar 1.februāri pārtrauc darbu. Turklāt izsaka cerību, ka varēs atjaunot sadarbību labākā situācijā. Vai tad kāds var aizslēgt govij pupus un pēc trim vai vairākiem mēnešiem atkal atslēgt?” ir sašutusi Austrumvidzemes reģionālā lauku attīstības biroja vadītāja Viola Kaparšmite. Viņa ir sazinājusies ar Trikātas piensaimnieku kooperatīvu, kas ir gatavs sarunām ar zemniekiem par iespēju pārņemt svaigpiena iepirkumu. Kooperatīvam ir iecere veidot savu piena pārstrādes uzņēmumu. Jau ir aprēķināts, ka tam vajadzētu vismaz 500 000 tonnas piena dienā, lai tas būtu izdevīgi. “Ja mūsu zemnieki negaidītu, ka “Rīgas piena kombināts” ar “Zeltaleju” varbūt pārdomās un tomēr iepirks pienu, bet enerģiski rīkotos, tad, iespējams, varētu arī vinnēt,” atzīst V.Kaparšmite. Viņa uzsver, ka tagad zemniekiem ir jāizlemj, vai gaidīt žēlastību no līdzšinējiem partneriem vai tomēr izvēlēties sadarbību ar kooperatīvu.

Kategorijas