Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Eiropas kausa izcīņu atklāj Alūksnē

Ilze Bogdanova

2009. gada 4. janvāris 17:18

545

Ziemas vindsērfinga sacensībās sacenšas trīs valstu pārstāvji
Vakara un šodien Alūksnē tika atklāta Eiropas kausa izcīņa ziemas vindsērfingā. Lai gan šim sporta veidam nelabvēlīgā laika apstākļu prognoze kļuva par galveno iemeslu nelielajam dalībnieku skaitam, tā nekļuva par šķērsli sacensību norisei un labi pavadītam laikam ārpus tām.

„Vēja prognoze bija katastrofāla, respektīvi, vēja nebija, tāpēc arī dalībnieku skaits ir pavisam neliels," skaidro sacensību organizatore Ieva Meļko. Viņa atklāj, ka vēja trūkuma dēļ izpalika piektdien plānotā testu diena, kurā savus spēkus ziemas vindsērfingā varētu izmēģināt ikviens interesants. Tā vietā sportisti iekārtojās sacensību bāzes vietā - lauku tūrisma un atpūtas centrā „Jaunsētas", izmantojot tā piedāvātās aktīvās atpūtas iespējas.

Uzvaru izcīna Latvijas sportisti

Tiesa, jau vakar un šodien sportisti stājās uz starta līnijas, lai sacenstos pirmajā no divām plānotajām disciplīnām. I.Meļko informē, ka lielākā daļa dalībnieku bija no Latvijas, kā arī pa vienam pārstāvim no Igaunijas un Somijas. No Somijas atbraukušais sportists Feodors Gurvits ir organizators Eiropas kausa izcīņas otrajam posmam, kas norisināsies jau šajā nedēļas nogalē. Savukārt Igaunijas pārstāvis var lepoties ar savu bagāto pieredzi ziemas vindsērfingā, kur izcīnījis ne vienu vien uzvaru starptautisko sacensību arēnā.

Šādā konkurencē par uzvarētāju un galvenās balvas - Latvijā ražotā datora „Gauja" - ieguvēju slaloma disciplīnā kļuva Jānis Preiss. Savukārt uzvaru vakar notikušajā kursa disciplīnā, kas no iepriekš minētās atšķiras ne tik daudz ar dinamisku manevrēt spēju, cik ātrumu, izcīnīja Aleksandrs Ļeontjevs .

Alternatīva vasaras vindsērfingam

Jāpiebilst, ka sacensību starplaikos ikviens klātesošais varēja izmēģināt, ko nozīmē ziemas vindsērfings. Par šo iespēju rūpējās pasākuma ģenerālsponsors - uzņēmums „Hiberna", kuru ražotos ledus dēļus izmantoja arī sacensību dalībnieki.

Uzņēmuma pārstāvis Edgars Liepiņš norāda, ka sākt nodarboties ar ziemas vindsērfingu ir vienkāršāk, nekā vasaras - atrašanās uz ledus ļauj instruktoram pastāvīgi būt klāt šā sporta veida iesācējam, sniedzot padomus un koriģējot braukšanas stilu. Šā iemesla dēļ ziemas vindsērfings bieži tiek izmantots kā treniņš vasarā apgūtajām iemaņām, šādu taktiku piekopj apmēram trešdaļa vasaras vindsērfinga cienītāju.

Nav vēja - nav intereses

Viens no minētās trešdaļas ir arī alūksnietis Māris Šļivka, kurš sacensību starplaikos bija ieradies trenēties uz Alūksnes ezera ar savu ledus dēli. Tā kā ar ziemas vindsērfingu viņš nodarbojas otro sezonu, iepriekš bija plānojis piedalīties sacensībās, taču, ņemot vērā vēja trūkumu, viņš no šīs domas atteicās. „Ja būtu vējš, tad būtu arī ātrums. Tagad nav interesanti," skaidro M.Šļivka, atklājot, ka, visticamāk, mēģinās startēt kādās no nākamajām sacensībām.

Tiesa, Alūksnē notikušais posms ir vienīgais, kas plānots Latvijā Eiropas kausa izcīņas gaitā. Nākamais posms norisināsies šīs nedēļas nogalē Somijā, bet pēc tam plānotas sacensības Polijā, Čehijā, Skandināvijā un pārējās divās Baltijas valstīs.

Kategorijas