Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ģimenes ārsti – neziņā

Līga Vīksna

2008. gada 29. decembris 08:07

1334

Arī Alūksnes rajona ģimenes ārsti ir neziņā – kad un uz cik ilgu laiku varēs noslēgt līgumus par primārās veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu un apmaksu ar valsti jeb Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūru.

Veselības aprūpes sistēmā valstī ir daudz problēmu, tādēļ Latvijas Ģimenes ārstu asociācija līgumu slēgšanu ar valsti izmanto kā iespēju, lai panāktu vismaz kaut kādus uzlabojumus. Piekāpšanās no valsts puses nav, tādēļ šā gada līgumi pēc dažām dienām beigsies, bet jaunie vēl nav noslēgti.

Valdība strādā nekvalitatīvi

Ģimenes ārsts Jānis Stabingis pašreizējo situāciju dēvē par ļoti muļķīgu. “Personīgi man nav skaidrs, kā 5.janvārī būtu jāstrādā – būs vai nebūs jaunais līgums, vai varēšu izrakstīt pacientiem kompensējamos medikamentus, nosūtījumus. Tā ir ļoti liela valdības neizdarība, jo viņi strādā  nekvalitatīvi un nesolīdi ne tikai veselības aprūpē, bet arī citās nozarēs,” saka J.Stabingis.

Viņš atbalsta līguma slēgšanu ar valsti uz ilgāku laiku – pat uz trim, pieciem gadiem, lai būtu stabilitāte. “Tas būtu izdevīgi gan ārstiem, gan valstij. Pašlaik ģimenes ārsti līgumu neslēgšanu izmanto kā vienīgo iespēju, kā ietekmēt valdību, pretējā gadījumā viņi vispār neņem vērā mediķu viedokli,” norāda J.Stabingis.

Speciālistu ir par maz

Lai veicinātu ģimenes ārstu pieejamību, Veselības ministrija pieļauj, ka viņi varētu dežūrēt arī brīvdienās. J.Stabingis uzskata, ka ārpus lielām pilsētām tas nav aktuāli.

“Ir jādomā cits risinājums, lai cilvēki akūtos gadījumos brīvdienās varētu vērsties pie mediķa. To nevar uzkraut ģimenes ārstiem, kuriem slodze jau tā ir ļoti liela. Tiešās pieejamības speciālistu skaita palielināšanu, lai atslogotu ģimenes ārstus, atbalstu daļēji. Bieži pacients apmeklē daudzus speciālistus un beigās tāpat nesaprot, kas ar viņu notiek. Katrs speciālists ārstē vienu problēmu, bet cilvēks tomēr ir viens vesels. Ģimenes ārsts pacientu izmeklē kompleksi. Turklāt pieredze rāda, ka reizēm pacientiem ir kļūdains priekšstats, kuru speciālistu labāk apmeklēt. Pamatproblēma jau ir tā, ka mediķu – speciālistu Latvijā ir pārāk maz,” vērtē J.Stabingis.

Līgumu – vismaz uz gadu

Ģimenes ārste Arita Prindule norāda, ka prasības nav nepamatotas, bet pašreizējā ekonomiskā situācija valstī diktē savus noteikumus. “Es kā laukos strādājošs ģimenes ārsts nevaru atļauties neslēgt līgumu ar valsti, tādēļ gribētu to noslēgt uz ilgāku laiku. Lielajās pilsētās ģimenes ārsta prakses uzturēšana izmaksā dārgāk, bet, piemēram, laukos tas ir lētāk, bieži atbalsta vietējā pašvaldība,” saka A.Prindule.

Arī ģimenes ārste Rūta Vanaga atbalsta, ka ir jāslēdz līgums ar valsti. “Labākais variants, ko šobrīd var gribēt, ir noslēgt līgumu, lai var strādāt tālāk. Uzskatu, ka līgumu vajadzētu slēgt vismaz uz gadu. Pašlaik esam ļoti lielā neziņā. Ja nav līguma ar valsti, ārsts pieņem privāti un pacienta izmeklējumi, medikamentu izrakstīšana tiek veikta par pilnu samaksu,” saka R.Vanaga.

 “Alūksnes Ziņās” jau rakstījām, ka no 2009.gada janvāra pacienta iemaksa par vizīti pie ģimenes ārsta būs lats pašreizējo 50 santīmu vietā, par vizīti pie ārsta speciālista – trīs lati pašreizējo divu latu vietā.

Kategorijas