Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Laimes salā nomedī trīs vilkus

Mārīte Dzene

2008. gada 28. decembris 15:36

1477

Četri mednieku kolektīvi – Bejas, “Zelta cauna”, “Klajalkšņi” un “Krustakmens” - 18.decembrī devās kopējās vilku medībās Liepnas pagasta teritorijā. Tajās nomedīti trīs vilki.

“Vilkus nomedīja Laimes salā. Piemērots nosaukums, tomēr tā ir medību veiksme, nevis laime,” atzīst medību vadītājs Guntras Sniedzāns. Viņš norāda, ka svarīgi ir prast organizēt medības, tajās pulcējot prasmīgus šāvējus. Šoreiz veiksme smaidīja “Zelta caunas” medniekam Kalvim Priedem, Bejas kolektīva medniekam Arvīdam Bērzkalnam un “Klajalkšņu” medniekam Ārijam Fedotovam. “Ielenkti bija četri vilki, bet ceturtais izmuka. Tas laikam bija vecāks un gudrāks, bet par medījumu kļuva jaunie – gadu vecie - divi tēviņi un mātīte. To trofejas nav tādas, lai varētu pretendēt uz medaļām,” stāsta G.Sniedzāns.

Šie trīs pelēči ir pirmie šajā sezonā, bet mednieki cer, ka ne pēdējie. Liepna atrodas pierobežā, tāpēc tur vilki ienāk no Krievijas un atkal aiziet. Dienā vilki noiet apmēram 50 kilometrus. Tos atrast un ielenkt nav viegli. “Visinteresantāk ir medīt vilku un lūsi. Galvenais - ir jāmāk ielenkt. Ziemas diena ir īsa. Turklāt pierobežas mežos ir maz apbraucamo ceļu, tāpēc nākas ielenkt lielā platībā. Ātrāk var sasaukt medniekus no citiem kolektīviem, nekā tērēt laiku karodziņu izlikšanai,” skaidro mednieks.   

G.Sniedzāns norāda, ka vilku šajā pusē nav nemaz tik daudz – vēl tikai kādi četri, pieci. Toties ļoti daudz ir lūšu, taču šo zvēru limits ir jau gandrīz sasniegts. “Grūti saprast, kā Eiropas Savienības valstīs nosaka medījamo zvēru limitus. Ja divu mednieku kolektīvu platībās parādās vismaz 10 lūšu pēdas, tad vajadzētu domāt, ko vairāk medīt,” spriež G.Sniedzāns. Viņš uzskata, ka Latvijas atbildīgajiem dienestiem ir jābūt stingrākai nostājai, lai panāktu izmaiņas limitos. 

Kategorijas