Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Nolaupa un ved nezināmā virzienā

Līga Vīksna

2008. gada 22. decembris 17:26

1335

Pagājušajā nedēļā Alūksnē trīs vīrieši un sieviete veica taksometra “Audi 100” un tā šofera, 1971.gadā dzimuša vīrieša, nolaupīšanu. Vainīgie īsā laikā ir operatīvi aizturēti.

“16.decembrī pulksten 19.30 Alūksnes rajona policijas pārvaldē tika saņemts telefona zvans no taksometra “Audi 100” īpašnieka, ka ir nolaupīts viņam piederošais taksometrs ar visu šoferi – 1971.gadā dzimušu vīrieti. Taksometra īpašniekam viņa šoferis bija atsūtījis īsziņu mobilajā tālrunī, ka viņš ir nolaupīts, atrodas automašīnas bagāžniekā, brauc nezināmā virzienā un lūdz palīdzību,” stāsta Alūksnes rajona policijas pārvaldes Kārtības policijas biroja priekšnieks Zigurds Safranovičs.

Taksistam – trīskārša veiksme

Saņemot šo ziņu, nekavējoties darbā tika iesaistīti kriminālpolicijas, ceļu policijas darbinieki un iecirkņa inspektors, kas sāka meklēšanu. “Tobrīd vairāk nekādu ziņu mums nebija,” saka Z.Safranovičs. Kad lietas apstākļi noskaidrojās, izrādījās, ka nolaupītāji gribēja braukt uz Rēzekni. Taksists atteicās tik tālu vest, tad nolaupītāji prasīja viņus izvest ārā no Alūksnes. Kad tas bija izdarīts, iesita šoferim pa galvu un ieslēdza taksometra bagāžniekā, tālāk vadot automašīnu paši.

“Pēc kāda laika nolaupītāji taksistu tomēr izvilka ārā no bagāžnieka un iesēdināja salonā, turpinot ceļu. Pēc neilga laika nolaupītāju vadītais taksometrs avarēja Balvu rajonā aiz Rugājiem, pie Rēzeknes rajona robežas. Pieļaujam, ja taksists būtu atstāts bagāžniekā, tad avārijā būtu gājis bojā. Uzskatu, ka taksistam bija trīskārša veiksme – ka viņu nenosita jau Alūksnē, ka izņēma no bagāžnieka un, ja nebūtu notikusi avārija, kas zina, kāds būtu taksista liktenis,” norāda Z.Safranovičs.

Uzbrūk policistiem

Avārijā neviens būtiskas traumas neguva. Pēc avārijas izraisīšanas nolaupītāji metās bēgt. Tā kā Balvu rajona policijas pārvaldē tās dienas vakarā ap pulksten 20.30 tika saņemts ziņojums par avarējušu “Audi 100” uz ceļa “Balvi – Kapūne”, viņi izbrauca uz notikuma vietu. Pie vainīgo aizturēšanas Balvu policisti pielietoja arī dienesta ieročus, jo vainīgie uzbruka policijas darbiniekiem. Vainīgos aizturēja 17.decembrī pulksten 1.30. Jau līdz avārijas brīdim Alūksnes policijas darbinieki, veicot operatīvās darbības, bija noskaidrojuši visus līdzdalībniekus.

“Vainīgās personas ir agrāk jau vairākkārt tiesātas, viens no vīriešiem – pat par sevišķi smagiem noziegumiem. Divi vīrieši un sieviete ir no Alūksnes rajona, viens no vīriešiem – no Cēsīm,” saka Z.Safranovičs. Ir uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 176.panta par laupīšanu.

Smago noziegumu skaits palielinās

Z.Safranovičs atzīst, ka pēdējā laikā visā Latvijā notiek arvien smagāki noziegumi. “Alūksnes gadījums nav pirmais, kad nolaupa taksometra vadītāju. Nolaupot taksometru, vainīgajiem ir iespēja iegūt ne tikai automašīnu, bet arī naudu. Laupīšanas tiek veiktas no bankomātiem, degvielas uzpildes stacijās, veikalos, aplaupa inkasatorus – tas viss dēļ naudas,” uzsver Z.Safranovičs.

Diemžēl arī Alūksnes rajonā notiek arvien vairāk smagu noziegumu – nesen bija laupīšana Gaujienas veikalā, piedraudot pārdevējai ar nazi. “Noziegumu skaita palielināšanās ir valsts kritiskās ekonomiskās situācijas sekas. Ja policistu skaitu valstī samazinās, nezinu, kas strādās. Tādēļ policija sirsnīgi rosina iedzīvotājiem gādāt arī pašiem par savu drošību – piemēram, nelielīties publiski, ka mājās atrodas skaidras naudas uzkrājumi,” saka Z.Safranovičs.

Kategorijas