Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Tuvojas Ziemassvētki...

2008. gada 15. decembris 15:46

488

Tuvojas Ziemassvētki un Jaunais gads, kuru svinēšanas gaitā bieži tiek izmantoti dažādi pirotehniskie izstrādājumi un iluminācijas. Šajā sakarā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) aicina iedzīvotājus neaizmirst par savu un citu cilvēku drošību.  

Izmantojot Adventa vainadziņus, jāatceras, ka tie domāti vairāk, ka dekoratīvais rotājums un tajā ievietotas svecītes nav domātas pastāvīgai lietošanai. Var teikt, ka bez uzraudzības atstāti adventes vainagi bieži noved pie ugunsgrēka izcelšanās! Tie ir gatavoti no viegli degošiem materiāliem un ir izkaltuši pilnībā sausi. Svecēm adventes vainagos jābūt uz nedegošas pamatnes, bet visbiežāk nākas redzēt kad uzliktas uz vainaga, nenostiprinātas un atstātas bez uzraudzības. Ir zināmi vairāki gadījumi kad izceļas ugunsgrēki no adventes vainagiem.

Ziemassvētku egles rotājumiem publiskajās vietās nedrīkst izmantot iedegtas sveces, brīnumsvecītes un atklāto uguni. Ziemassvētku eglītes ienesot ēkās tās stingri jānostiprina lai tās būtu stabilas un neapgāztos. Svētku eglītes aizliegts novietot evakuācijas ceļos. Izmantojot elektriskās virtenes lietot tās tā lai nepārslogotu elektrotīklu.

Lietojot pirotehniku iepazīties ar tās lietošanas instrukciju. Mūsdienu pirotehnika ir spēcīga un var būt bīstama. Tāpēc lietot to ar īpašu piesardzību un tām personām kam ir attiecīgs vecums. Atgādinām kam jāpievērš uzmanība lietojot pirotehniku. Ne pielietot pirotehniku stipra vējā, lietū puteņa laikā zem kokiem balkoniem un ēku tuvumā, kā arī vietās kur ir lielas cilvēku masas. Raķetes jāpalaiž virzienā taisni uz augšu. Raķetes, kas palaižamas no koka kātiņa labāk novietot sniega ierakta pudelē.
Vecākiem ar bērniem vajadzētu pārrunā uguns liesmiņas prieku un arī tās postu. Neatstāt bērnus vienus sveces klātbūtnē, jo bērni mēdz būt ļoti veikli , ziņkārīgi un šāda rīcība var novest pie uguns nelaimes.

Sākoties ledus sezonai jauniešiem būt uzmanīgiem un nekāpt uz ledus. Skatoties pēdējo gadu pieredzi kad ārā ir silts un ledus nav pietiekoši biezs lai pasargātu sevi un savus tuvākos no iespējas ielūzt ledū, atturēties no pastaigāšanas pa ledu.

Ejot pie miera nodzēsiet sveces, pārbaudiet apkures ierīces un izslēdziet no kontaktiem elektriskās virtenes un citu ar elektrību saistītu tehniku. Lai mājoklis būtu drošs jūsu miega laikā.

Bet ja ir notikusi nelaime un vajadzīga palīdzība neapjūkat, nekrītiet panikā! Zvaniet 112 glābšanas dienestam.

Kategorijas