Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Svarīgākā nav pati dāvana, bet kā to pasniedz

Līga Vīksna

2008. gada 14. decembris 18:00

1960

Alūksnes rajona ģimeņu biedrības “Pie pavarda” Māmiņu skolas decembra nodarbība bija veltīta Ziemassvētku gaidīšanai, jo māmiņas kopā ar alsviķieti Aiju Ziņģi saiņoja dāvanas.

Uz nodarbību māmiņām bija jāņem līdzi dāvana, ko vēlētos iesaiņot. Par pārējo – izejmateriāliem – gādāja biedrība “Pie pavarda” ar Alūksnes rajona padomes finansiālu atbalstu. Kopīgi tika iesaiņoti gan tradicionālas, gan netradicionālas formas priekšmeti, uzburot krāšņu iesaiņojumu. Kā atzīst A.Ziņģe – svarīgākais nav tas, ko uzdāvina, bet kā to pasniedz, lai saņēmējam radītu prieku.

Viņa māmiņām parādīja, kā interesanti un gaumīgi iesaiņot mazu, parastu svecīti, ar papīra un lentiņu palīdzību pārvēršot to par mazu spilventiņu un tādējādi piešķirot arī šādai dāvanai lielu vērtību. Tika pārrunātas dažādas versijas, kā iesaiņot naudu, piemēram, ietinot pa latam starp apaļajām piparkūkām ar zelta diegu un saberot traukā vai maisiņā kopā ar „parastām” piparkūkām, kuras arī ir satītas. Latus var noslēpt arī valrieksta čaumalā, no kuras izloba riekstus un pēc tam aizlīmē atkal ciet.

„Bet tas ir lēns un piņķerīgs darbs, jo valrieksta čaumalas ir ļoti trauslas. Toties dāvanas saņēmējam – dubults pārsteigums. Arī papīra naudas zīmes var interesanti iesaiņot, piemēram, no papīra izgatavot daudz, daudz taureņu un vēdera vietā iestiprināt sarullētu naudas zīmi,” saka A.Ziņģe.

A.Ziņģe ir pārliecināta, ka katrs prot saiņot dāvanas – jāņem talkā tikai izdoma. „Es neprotu iesaiņot dāvanu tradicionāli – man vienmēr vajag izveidot kaut ko neparastu. Saiņojot dāvanas vados pēc principa: ja papīrs ir vienkrāsains, pārējos komponentus var piemeklēt raibus, krāsainus, un otrādi. Katram ir savas izjūtas – vadoties pēc tām, dāvana tiek iesaiņota. Saiņojot dāvanu mēs zinām, kādam cilvēkam tā paredzēta, tādēļ var piemeklēt, piemēram, krāsas, kas viņam piestāvētu,” ir pārliecināta A.Ziņģe.

Viņa atzīst, ka salīdzinoši lēts izejmateriāls ir kreppapīrs, turklāt tam ir ļoti spilgtas krāsas, ar kurām var variēt. Ja tikai līdzekļi atļauj, pašlaik veikalos var iegādāties ļoti daudz dāvanu saiņojamā materiāla – papīru, lentas, dažādus sīkumus, ar kuriem paspilgtināt iesaiņojumu.

Ģimeņu biedrības “Pie pavarda” vadītāja Kristīne Vimba uzsver, ka tuvojoties Ziemassvētkiem visiem aktuāla ir dāvanu saiņošana, tādēļ radusies iecere šoreiz to darīt kopīgi Māmiņu skolā. „Gribējās, lai māmiņas iemācās kaut ko citādāku. Ja nevaram atļauties nopirkt lielas dāvanas, tad varam interesanti pārsteigt dāvanas saņēmēju ar iesaiņojumu. Turklāt saiņojot dāvanas varam izmantot daudzas lietas, kas pieejamas mājās. Pieredzē aicinājām dalīties Aiju Ziņģi, jo dāvanu saiņošana ir viņas vaļasprieks. Aija vienmēr prot pārsteigt draugus ar interesanti iesaiņotām dāvanām,” saka K.Vimba.

Kategorijas