Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Mācās saprast un izjust debesis

Mārīte Dzene

2008. gada 12. decembris 10:00

4829

Ēriks Delpers: “Sapņi ir debesu pasaules atskaņas un arī īstenība.”

Ēriks Delpers ir dzimis Liepnā, taču viņa vārds un darbi ir zināmi visā Latvijā. Bērnībā izsapņoto viņš ir spējis pārvērst īstenībā. Turklāt katrā darbā jūtama Ē.Delpera tieksme uz debesīm, apliecinot vēlmi būt tuvāk Dieva.

“Cilvēkam dzīve ir dota, lai ik dienu, dzīvojot ticībā uz Dievu, vairotu gara augļus. Pie tādas atziņas nonākt nav vienkārši, jo vispirms ir jācenšas pildīt Dieva baušļi. Tad caur dzīves situācijām ar laiku cilvēkā ienāk gudrība. Savā mūžā esmu saticis daudz gudru cilvēku un piedzīvojis pamācošas situācijas,” saka Ē.Delpers. Kļūt par lidotāju viņš vēlējās kopš bērnības, un sapnis piepildījās. Septiņpadsmit gadus Ēriks lidoja ar virsskaņas lidmašīnām un sava prieka pēc to reizēm dara arī tagad. “Lidotāja darbs iemācīja ļoti daudz. Debesis - tas ir kaut kas īpašs. Vērot zemi, mākoņus no augšas ik dienu - tas ir īpašs skaistums. Debesīs viss ir pilnīgs. Skatoties no augšas uz pilsētām un ciemiem, sajūti, cik cilvēks Dieva radītā izplatījuma priekšā ir mazs,” atzīst Ē.Delpers.

Karaļa kalnā veido Dieva dārzu
Kad viņš no debesīm atgriezās uz zemes, savu mīlestību pret skaisto Dieva radīto pasauli izpauda mūzikā, dzejā, domugraudu jeb atziņu pierakstos, gleznās un fotogrāfijās, arī tēlniecībā. Bērnībā Ēriks ir apguvis trompetes spēli un strādājis smēdē. Tēvs un vectēvs ierādīja, ko var pagatavot no metāla un koka. Savas prasmes viņš izkopa tēlniecības studijā “Doma”. Vai tas neliecina par īpašām dotībām, ja Dievs dāvājis tik daudz talantu? “Ikvienam cilvēkam ir dotas daudzas iespējas sevi izteikt. Mani vienmēr ir interesējusi mūzika, māksla, sports, jo tie dod iespēju dzīvi veidot interesantāku. Šobrīd cenšos visādos veidos pateikt Dievam paldies par to, ka esmu, un par to, ko viņš ik dienu dod cilvēkiem. Tāpēc turpinu veidot Kristus Karaļa kalna dārzu ar daudzām skulptūrām,” atzīst Ē.Delpers.
Kopš 2006.gada septembra, kad netālu no Aglonas Karaļa kalnā atklāja iespaidīgas ozolkokā cirstas skulptūras, ko veidojis Ēriks, Dieva dārzu, kā to sauc tās puses ļaudis, apmeklē svētceļinieku tūkstoši. Pirms katras skulptūru kompozīcijas tapšanas Ē.Delpers redzēja vīzijās, kādām tām jābūt. Arī Jēzus Kristus uzvarētāja skulptūras atrašanās vietu Dievs skaidri parādīja. “Tagad jau redzu nākamo - Ādama un Ievas ar bērniem - skulptūru kompozīciju. Darbs jau sākts, un nākamajā vasarā tās uzstādīsim Dieva dārzā,” norāda autors.

Rada Dieva un cilvēku labā

Ē.Delpera koka skulptūras skatāmas daudzviet Latvijā. Iespējams, ka esat redzējuši par  eposa “Lāčplēsis” tēmu veidotos tēlus Lielvārdes parkā Daugavas krastā. Tikai daudzi nezina, kas tos ir radījis. Atšķirībā no citām Ēriks uzskata, ka skulptūru radīšanai Karaļa kalnā Dievs viņu saveda kopā ar netālu no Aglonas Kastirē dzīvojošo Stulpānu ģimeni. Tai pieder zeme un ozoli, kas kalpo Dieva dārza veidošanai. Ē.Delpers ir pārliecināts: “Ja cilvēks dzīvo godīgi un ticībā, tad dvēsele un prāts apskaidrojas, tāpēc cilvēku sirdī var uzrunāt Dievs.” Par savām atklāsmēm viņš raksta piecās grāmatās. Jānis Stupāns tās bija lasījis, tāpēc arī sameklēja autoru. Sākās draudzība un kopējs darbs. J.Stulpāns saka: ”Kas var būt dzīvē svarīgāks par darbu Dieva un cilvēku labā!” Viņš ir saņēmis Romas pāvesta Pateicības rakstu.
Jau trešo gadu Ē.Delpers izveidojis savu “Gaišo domu dienasgrāmatu”, kurā ir viņa  teksti un fotogrāfijas. “Atziņas krājas ik dienu, tās tikai jāpieraksta. Uz to cenšos iedrošināt arī lasītājus, lai pieraksta ikdienas domas un krājas dienasgrāmatas par katru gadu. 2009.gadam dienasgrāmata jau ir pieejama. Tieši lasītāju pateicība mudina mani atkal strādāt pie jaunām grāmatām,” saka Ē.Delpers. Savu redzējumu un izjūtas viņš atspoguļojis vairāk nekā 250 gleznās, vismaz 1000 zīmējumos un vairāku tūkstošu fotogrāfijās ar svētbrīžu mirkļiem dabā un debesīs. Daudziem darbiem ierosme gūta kādā svētvietā, kuras Ēriks apmeklē visā pasaulē. Viņam vienmēr bijis sapnis veidot Dieva dārzu Latvijā, kas tagad tiek īstenots.

Dziedina ar Jēzus Kristus svētību

Ē.Delpers īpašās spējas izpaužas arī dziedniecībā. Taču viņš atzīst, ka cilvēks tikai ticībā no Dieva var saņemt dziedināšanu. “Tāpēc to es nedaru ar savu enerģiju, bet lūdzu Jēzu Kristu, lai dāvā svētību cilvēkam, kam tā ļoti nepieciešama. Nu jau 19 gadus, lūdzot par cilvēku, redzu, kā no debesīm, no Kristus pār cilvēku nāk svētības gaisma. Pateicos Dievam, ka viņš man to ir uzticējis. No sirds vēlu, lai Ziemassvētkos ikvienā, kas patiesi tic, sirdī dzimst Kristus un dara laimīgu,” skaidro Ē.Delpers.
Šajā pasaulē viss ir tā veidots - jo tuvāk Dievam, jo sirdīs vairāk miera. Mantas un naudas vajag tikai tik daudz, lai spētu dzīvē īstenot savas ieceres un nodomus. Labiem cilvēkiem labiem darbiem Dievs vienmēr dāvā pietiekami. “Lepojos ar mūsu tautu, ar Alūksnes rajona ļaudīm, ar viņu strādīgumu un centību. Ja uzmanīgi pavēro, tad Alūksne izceļas citu pilsētu vidū ar īpašu sakoptību un labestīgiem cilvēkiem. Lepojos arī ar Liepnu. Tā ir viena no retajām vietām, kurā ir trīs baznīcas. Baznīca ir Dieva nams, kurā vislabāk var sajust un tuvoties Dievam,” saka Ē.Delpers. Viņā Ziemassvētku noskaņa ir saglabājusies no bērnības tāda, kāda tā tika radīta mājās un Liepnas luterāņu baznīcā.

Kategorijas