Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Slimnīcas laboratorija kļuvusi modernāka

Līga Vīksna

2008. gada 12. decembris 08:00

1422

Alūksnes slimnīcas laboratorijā ir paplašinājies veicamo analīžu klāsts, jo decembrī ir sertificēta jauna sfēra – imunoloģija. Līdz ar to asins analīzes var veikt tepat uz vietas, kas slimnīcai ir ieguvums.

“Laboratorija ir sertificēta jau deviņus gadus, tagad esošajam veicamo analīžu klāstam ir pievienojusies imunoloģija. Būtībā imunoloģija ir tā pati bioķīmija, tikai modernizēta, jo imunoloģijā ķīmiskā reakcija notiek vairākos posmos un reaģenti satur antivielas,” stāsta Alūksnes slimnīcas laboratorijas vadītāja Guna Duba.

Līdz ar to laboratorijā ir iegādāta “Roche” firmas imunoloģijas iekārta, laboratorijas darbinieki ir izgājuši apmācību.

“Esam nopirkuši arī jaunu “Siemens” firmas automātisko bioķīmijas analizatoru, kas ļauj esošās bioķīmiskās reakcijas veikt precīzāk un ātrāk, nekā to varējām izdarīt līdz šim, kad reaģentus un serumu pipetējām ar rokām. Tagad analīžu rezultāti ir zināmi pusstundas – stundas laikā, iepriekš tas prasīja pusotru līdz divas stundas. Mūsu darbs tādēļ nav kļuvis vienkāršāks, jo vajadzīgas datorzināšanas, bet tagad darbs ir vairāk mehanizēts,” saka G.Duba.

Ir sertificēta arī atsevišķu analīžu veikšana uz bioķīmijas aparāta, piemēram, holesterīna frakcijas. “Tagad strādājam ar tiešo fermentatīvo metodi, tādēļ rezultāts ir precīzāks. Holesterīna frakcijas ir svarīgi noteikt, lai diagnosticētu sirds išēmiskās slimības un aterosklerozes veidošanās risku. Glikolizētais hemoglobīns liecina par cukura diabēta kompensācijas pakāpi. Tagad varam noteikt arī PSA jeb prostatas specifisko antigēnu- audzēju marķieri vīriešiem, vairogdziedzera hormonus un ferritīnu, kas informē par dzelzs rezervēm organismā,” uzsver G.Duba.

G.Duba aicina Alūksnes rajona ģimenes ārstus izmantot slimnīcas laboratorijas pakalpojumus, jo tagad uz vietas var ātri un kvalitatīvi veikt asins analīzes. “Pacientiem ar ģimenes ārsta nosūtījumu un arī tiem, kas ārstējas stacionārā, par analīžu veikšanu mūsu laboratorijā nav jāmaksā. Imunoloģijas analīzes mēs veicam otrdienās un piektdienās, bet analīzes nodot var arī citās dienās,” viņa saka.

Kategorijas