Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ir policists 24 stundas diennaktī

Līga Vīksna

2008. gada 5. decembris 16:00

2056

Raivis Podrezovs: “Policistam jābūt godīgam un savus pienākumus jāveic kārtīgi.”

Šodien Latvijā atzīmē Policijas dienu – šogad tā ir īpaša, jo aprit 90 gadu, kopš Valsts policija pastāv. Alūksnes pilsētas iecirkņa inspektors Raivis Podrezovs policista darbam veltījis četrus gadus un atzīst, ka tas ir interesants, atbildīgs un aizraujošs darbs. Viņš ir starp Alūksnes rajona policijas pārvaldes policistiem, kuriem ir labākie darba rezultāti.

“Draugi strādāja policijā un, tā kā biju absolvējis Juridisko koledžu un tolaik ar tādu izglītību pietika, lai strādātu policijā, piekritu aicinājumam. Pirmos trīs mēnešus biju stažieris, tad sāku strādāt par iecirkņa inspektoru Alūksnes pilsētā un šo darbu veicu arī tagad,” stāsta R.Podrezovs.

Darbs nav vienmuļš

Viņš atzīst, ka policista darbs nav vienmuļš. “Tiek ierosināti gan kriminālprocesi, gan administratīvās lietas. Ir jāizbrauc pie cilvēkiem risināt sadzīviskas lietas, piemēram, bieži ir domstarpības ar kaimiņiem. Reizēm nākas izmeklēt pat absurdas lietas, piemēram, ka pazudis spainis vai spainī kaut kas iemests. Saprotu, ka cilvēkam tas ir svarīgi, bet tas neietilpst tiešajos policijas pienākumos. Protams, policijas uzdevums ir uzklausīt cilvēkus un palīdzēt. Reizēm cilvēki nāk tikai aprunāties un lūgt padomu,” norāda policists.

Starp administratīvajiem pārkāpumiem bieži ir alkohola lietošana sabiedriskās vietās vai atrašanās reibuma stāvoklī sabiedriskā vietā. “Diemžēl pēdējā laikā palielinās zādzību skaits no veikaliem – likums paredz, ka tā ir kriminālatbildība. Parasti šīs grupas cilvēki sīkās zādzības veic regulāri,” saka R.Podrezovs.

Policistus respektē

Viņš vērtē, ka lielākā daļa Alūksnes iedzīvotāju ir sabiedriski kārtīgi un godīgi. “Nav normāli, ka pilsētā tiek aplīmētas vai apzīmētas ēku sienas – pašvaldība vai privātīpašnieki cenšas sakopt, bet citi apzināti sabojā. Diemžēl praksē tie lielākoties ir jaunieši, galvenokārt alkohola reibumā,” secina R.Podrezovs.

Viņš atklāj, ka reizēm visa diena jāpavada kabinetā pie papīru kalniem, kas nav interesantākā policista darba daļa. “Diemžēl mūsdienu birokrātijas sistēmā papīru kalnu ir daudz. Protams, notikumus nevar paredzēt un, kad vajag, ir jāizbrauc uz notikuma vietu. Ja ir mana dežūra un esmu atbildīgais par kārtību pilsētā, braucam ielās un vērojam. Kad papīru darba ir mazāk, arī tad izbraucam ielās. Jāatzīst, ka mūsu darbu – it īpaši brīvdienās un svētku dienās – atvieglo pašvaldības policija,” saka R.Podrezovs.

Viņš ir ievērojis – ja sabiedriskā pasākumā kārtību uzmana policisti, tad cilvēki ir solīdāki un neizrāda visatļautību. Arī R.Podrezovu satrauc štatu samazināšana policijā. Viņš vērtē – ja atlaiž policistus, tad no simts gudrajām galvām arī kādu vajadzētu atlaist no darba, to pamatojot ar optimizāciju.

Svarīga izturība un neatlaidība

R.Podrezovs atzīst, ka policista darbs patīk, jo ikdienā tas ir saistīts ar cilvēkiem un notiekošās situācijas ir ļoti dažādas.

“Varbūt reizēm šķiet, ka atkal jau tas pats, piemēram, ģimenes skandāls, bet apstākļi katrā situācijā tomēr ir atšķirīgi. Ir interesanti visu izpētīt un noskaidrot – ir liels gandarījums, kad lietu izdevies atklāt. Viena no nozīmīgākajām atklātajām lietām bija nesen – kopā ar kriminālpolicijas darbinieku Renāru Cepurnieku nozieguma izdarīšanas dienā aizturējām vainīgo personu, kad Mežinieku ielā nosita cilvēku. Ir gandarījums, ka īsā laikā izdevās atrast vainīgo smaga nozieguma izdarīšanā. Protams, gandarījums ir par katru atklāto lietu, kad atrasts vainīgais, vai kad esi palīdzējis kolēģim. Policijā svarīgs ir komandas darbs – mēs nestrādājam pa vienam, bet sadarbojoties. Galvenais ir atklāt noziegumu un sasniegt pozitīvu rezultātu,” ir pārliecināts R.Podrezovs.

Jautāts, kāds ir labs policists, R.Podrezovs neminstinoties atzīst, ka jāpiemīt labai psiholoģiskajai izturībai. “Policistam ir jābūt psiholoģiski ļoti spēcīgai personībai, jo policijas darbā bieži ir vērojama tā saucamā “sadegšana”. Jāpiemīt neatlaidībai, jābūt labai intuīcijai. Manuprāt, policistam jābūt godīgam un galvenais ir kārtīgi veikt savus pienākumus – tas pēc tam atspoguļojas katra policista sasniegtajos darba rezultātos. Tev ir jābūt policistam 24 stundas diennaktī, bet, protams, mēs visi esam tikai cilvēki un arī policisti savā brīvajā laikā atpūšas. Bet arī tad ir jārēķinās, ka cilvēki no malas tevi vēro. Uzskatu, ka atpūsties vajag, bet ar mēru,” saka R.Podrezovs.

Jābūt gatavam uz visu

R.Podrezovs vērtē, ka grūtāk ir izmeklēt lietu, kurā iesaistīti paziņas vai draugi. “Ja noziedzīgais nodarījums ir izdarīts, tad vainīgo ir jāaiztur – vienalga, pazīstams vai nepazīstams. Ja cilvēks ir vainīgs, viņam ir jāuzņemas atbildība un nevar izšmaukt pa draugam. Arī pašam ir nācies aizturēt pazīstamu cilvēku, kurš saprata, ka es veicu savu darbu. Ir patīkami, ja cilvēki to saprot un nepretojas. Bieži ir liels psiholoģiskais spiediens un stress – neko darīt, tāds tas darbs,” atzīst R.Podrezovs.

Viņš uzskata, ka daļa sabiedrības novērtē policista darba nozīmīgumu un grūtumu, bet daļa – nē. “Ir cilvēki, kas uzskata: “Tu jau esi policists un vari visu.” Patiesībā šie cilvēki nezina policista pienākumus, jo likumdošana policistiem daudz ko ir “uzkrāvusi”. Praksē ne reizi vien ir pierādījies, ka izbraucot uz notikuma vietu tu nezini, kas tevi tur sagaida. Tu nezini, kas cilvēkam notiek galvā, kāda būs viņa rīcība. Katrā situācijā jāreaģē ļoti ātri un jābūt gatavam uz visu. Daļa sabiedrības neizprot, ka policists var rīkoties tikai likuma robežās un ka ir lietas, ko cilvēkam pašam ir jākārto, vēršoties tiesā. Daudzi ar policijas rokām vēlas veikt visādus darbus un paši palikt ēnā,” saka R.Podrezovs.

Vainīgais iebrauc dīķī

Viņš uzsver, ka policista darbs ir ļoti atbildīgs – tajā katra liecība ir svarīga, tāpat svarīgi ir, kā liecību noformē. “Visa atbildība gulstas uz policijas darbinieku, kurš ir izbraucis uz konkrēto notikumu. Policists nedrīkst šaubīties – pārkāpums vai nu ir vai nav,” saka R.Podrezovs.

Viņš atzīst, ka reizēm policista darbā var piedzīvot arī kuriozus gadījumus. “Pirms dažiem gadiem Alūksnē sekojām automašīnai, kura no mums bēgot iebrauca pilsētas parka dīķī. Automašīnā bija jaunieši alkohola reibumā. Gaidījām, kad autovadītājs izpeldēs krastā, lai varētu aizturēt. Viņš gan mēģināja vēl bēgt, bet tas neizdevās,” atminas R.Podrezovs.

Viņš atzīst, ka nav karjerists un priekšnieka krēsls nav pašmērķis. “Tagad es nevaru atbildēt, ko darīšu pēc pieciem, desmit, divdesmit gadiem – pašlaik daru darbu, kas man patīk,” saka R.Podrezovs.

Jautāts, kā pavada brīvo laiku, R.Podrezovs uzsver, ka ir aktīvās atpūtas piekritējs. “Man patīk sportot – kopā ar kolēģi brīvajā laikā spēlējam futbolu un basketbolu. Mana aizraušanās ir arī kinoloģija – kopā ar savu četrkājaino draugu startējam sacensībās Latvijā. Uzskatu, ka policistam arī ir jāatpūšas, bet ar mēru un ar vienu aci visu laiku jāvēro apkārt notiekošais. Ja vajag – ir jādodas kādam palīgā,” pārliecināts R.Podrezovs.

Kategorijas