Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Runā par cilvēku tirdzniecību

Agita Auziņa

2008. gada 4. decembris 08:55

1933

Novembris Alūksnes vidusskolā bija sociālo zinātņu mēnesis un tieši tāpēc skolā tika organizētas vairākas aktivitātes, lai pievērstu pastiprinātu uzmanību tieši sociālo zinātņu priekšmetiem. Mēneša aktivitātes noslēdzās ar Sandras un Līvas Zalcmaņu lekciju “Vai mūsdienās ir ko pirkt un pārdot?”.

Cilvēku tirdzniecība arī Alūksnē

“Mūsdienās var visu pirkt un pārdot, bet no šī fenomena ir iespējams izvairīties. Cilvēku tirdzniecība kļūst arvien populārāka ne tikai pasaulē, bet diemžēl arī tepat Latvijā. Tāpēc ir nepieciešams runāt par šo problēmu un stāstīt jauniešiem kā no tā izvairīties. Šobrīd ir ekonomiskā krīze, arvien vairāk cilvēku nolemj doties strādāt uz ārzemēm, tādējādi pakļaujot sevi riskam, ” saka S.Zalcmane, Biedrības „Patvērums „Drošā māja” vadītāja. Cilvēku tirdzniecība var izpausties dažādi, tā var būt pakļaušana verdzībai, piespiedu darbi, cilvēka orgānu izņemšana un pārdošana, seksuālā ekspluatācija. Tomēr jāatceras, ka no tirdzniecības neesam pasargāti tepat Latvijā, jo cilvēki no mazākām un nabadzīgākām pilsētām tiek pārdotie lielpilsētās. Piemēram, Alūksnē oficiāli zināmi divi pārdošanas gadījumi.

Jāsargā sevi pašām

Lai izvairītos no cilvēku tirdzniecības pirms došanās uz ārzemēm jāievēro drošības pasākumi – rūpīgi jāizvērtē piedāvājums, jāuzklausa viedokļi un citu pieredze, jau laikus jāatrod kontakti jaunajā vietā, jāsarūpē dokumentu kopijas, jāpaņem rezerves nauda atpakaļceļam, par došanos prom jāinformē tuvinieki un neuzticēt nevienam pasi. Noslēgumā jaunieši noskatījās filmu “NeStāstāmie stāsti” par reālu cilvēku pieredzi cilvēku tirdzniecībā savām bailēm, ciešanām un laimīgo izglābšanos.

Skolotāja Anita Svikle stāsta, ka mēneša aktivitātēs tika iesaistīti visu klašu skolēni. Tika rīkoti konkursi par Latvijas vēsturi, nodarbības Alūksnes muzejā, jaunieši veidoja sienas avīzes, visa skola skatījās filmu “Rīgas sargi”, bet mazie bērni piedalījās zīmējumu konkursā. “Šie priekšmetu mēneši ir labi, jo saasina jauniešu uzmanību, gūst padziļinātas zināšanas, kuras dažādās dzīves situācijās var lietderīgi izmantot,” saka A.Svikle.

Biedrība „Patvērums „Drošā māja”” šobrīd ir vienīgā institūcija Latvijā, kur var saņemt valsts garantēto palīdzību no cilvēku tirdzniecības cietušas personas. Ja jums ir aizdomas, ka kāds no jums tuvākiem vai tālākiem paziņām varētu būt cietis no cilvēku tirdzniecības, tad, lūdzu, zvaniet pa telefonu – 67898 343.

Kategorijas