Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Laiž apgrozībā 1 lata monētu skursteņslauķa attēlu

Agita Auziņa

2008. gada 3. decembris 15:48

1537

Tuvojoties Ziemassvētkiem un gadu mijai, tradicionāli tiek nokalta kāda neparasta monēta, arī šogad Latvijas Banka laiž apgrozībā jaunu 1 lata apgrozības monētu ar skursteņslauķa attēlu reversā, kā arī  sudraba piemiņas monētu "Laimes monēta".

Jaunās 1 lata monētas reversā attēlots skursteņslauķis. Aversā zem Latvijas ģerboņa redzams jaunās monētas kalšanas gads – 2008. Citu atšķirību – monētas jostas, izmēra, izmantotā metāla un svara ziņā – starp jauno monētu un citām 1 lata apgrozības monētām nav.  Apgrozībā ir monētas arī ar stārķa, skudras, baravikas, Sprīdīša, Pētergaiļa, kliņģera, Jāņu vainaga, priedes čiekura, pūcessaktas, sniegavīra un ūdensrozes attēlu. Šādas monētas paredzēts izlaist arī turpmāk, līdz Latvija kļūs par pilntiesīgu Ekonomikas un monetārās savienības dalībvalsti un ieviesīs eiro.

Sudraba 1 lata monēta "Laimes monēta" atainoti pilsētas namu jumti, centrā – kaķis.  Arī šī monēta ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Tās maksimālā tirāža – pieci tūkstoši. "Laimes monēta" būs iegādājama Latvijas Bankā un tradicionālās monētu tirdzniecības vietās – bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs – Ls 22.50.

Kategorijas