Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Grib saglabāt siltumu mājā

Mārīte Dzene

2008. gada 3. decembris 10:17

604

Dzīvojamā māja Alūksnē, Cēsu ielā 10, ir savdabīgā situācijā. Tai piebraukt un arī kājām piekļūt, ja ir sasnidzis, var tikai no Apes ielas. Kāpnes un taka līdz Cēsu ielai netiek tīrīta. “Greiders no sniega attīrīja Cēsu ielu, bet mēs pa kupenām tur nevaram nokļūt. Citu māju iedzīvotājiem attīra pagalmu un celiņus līdz ielai. Kāpēc mums ir jāiet apkārt pa Apes ielu?” ir neapmierināta Rūta Zakarīte.

SIA “Alūksnes nami” valdes loceklis Mihails Kosinovs pieļauj, ka šāda situācija ir saistīta ar sētnieku maiņu. Apmēram pirms desmit dienām darbu sākusi jauna sētniece. “Iespējams, ka viņa vēl nezina, kas ir jātīra. Centīsimies to koriģēt. Tomēr vajadzētu saprast, ka viņas pirmās darba dienas sakrita ar sniega vētru, kad vietām līdz pusotru metru augstām kupenām cauri izrakties bija grūti pat tehnikai,” spriež M.Kosinovs. Mājas vecākais Sergejs Volkovs un iedzīvotāja Millija Eglīte iebilst, ka tāpat rīkojusies arī iepriekšējā sētniece. Tāpēc bijis jāizvēlas apkārtceļš vai arī brist pa kupenām. M.Kosinovs uzskata, ka par to uzreiz vajadzēja informēt viņu, nevis celt traci.

Durvis ieliks janvāra beigās

Savukārt mājā dzīvojošie skaidro, ka viņiem jau ilgāku laiku neizdodas panākt, lai mājai ieliktu otras ārdurvis. Apmēram pirms 5 gadiem abas durvis tika izņemtas un aizvestas. Pēc tam ir ieliktas tikai vienas durvis. M.Kosinovs spriež, ka acīmredzot vecās durvis nevarēja salabot un domāja, ka pietiks ar vienām, bet jaunām durvīm. “Ziemā ir vajadzīgas divas durvis. Turklāt būtu nepieciešams labot arī citas durvis, lai tās varētu cieši aizvērt, citādi radiatori veltīgi silda koridoru,” atzīst S.Volkovs. Viņš uzskata, ka otras durvis neliek tāpēc, ka mājai ir izveidojies parāds. Tas radās, kad gada sākumā ielika plastmasas logus un durvis koridora balkonos. “Iedzīvotāji bija gatavi ņemt kredītu plastmasas logu un durvju ielikšanai taču šo naudu ieguldīja uzņēmums, izmantojot citu māju apsaimniekošanas līdzekļus. Tātad ejam pretī šīs mājas iedzīvotājiem, bet durvis nāksies pagaidīt, jo nevaram rūpēties tikai par Cēsu ielā10 dzīvojošajiem cilvēkiem,” skaidro M.Kosinovs. Viņš prognozē, ka līdz janvāra beigām durvis būs ieliktas.


Mājas siltināšanai vajag kredītu

Cēsu 10 ir savdabīga māja, kas celta kopmītnēm. Salīdzinot ar dzīvojamajām mājām, tai ir daudz ārējo sienu. Tāpēc ir ļoti nepieciešama to siltināšana. Taču nav iespējams izveidot pietiekamus uzkrājumus šo darbu veikšanai, tas nozīmē, ka vajadzētu ņemt kredītu - vairāk nekā 100 000 latu. “Februārī piedāvājām ņemt kredītu, kas nepieciešams gan siltināšanai, gan jumta maiņai un citiem darbiem. Tad varētu dzīvot mierīgi labos apstākļos. Taču par to var lemt tikai dzīvokļu īpašnieki. “Alūksnes nami” nespiež to darīt,” norāda M.Kosinovs. Ja nebūs kredīta renovācijai, tad varēs veikt remontus tik lielā apjomā, kādu pieļauj uzkrājumi.

Kategorijas