Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Biatlona tiesneši papildina zināšanas

Līga Vīksna

2008. gada 27. novembris 14:37

526

16 biatlona un slēpošanas sacensību tiesneši no Alūksnes rajona divas dienas Igaunijā izglītojās seminārā, pirms jaunās ziemas sezonas gūstot vērtīgas zināšanas darbam.

“Apmācība Hānjas pagastā Igaunijā 15.un 16.novembrī notika sadarbības projekta “Aktīvas un veselīgas sabiedrības veicināšana, sekmējot ziemas sporta veidu attīstību Alūksnes un Hānjas augstienēs” laikā. Apmācībās piedalījās arī Igaunijas tiesneši. No Alūksnes rajona uz apmācībām devās tiesneši ar dažādu pieredzi, tādēļ gūtās zināšanas lieti noderēs visiem. Tulka pienākumus veica Jānis Prangels, patīkami, ka bija daudz arī vizuālu uzskates materiālu.  Nodarbības vadīja starptautiskās kategorijas tiesnesis un pasaules kausu tehniskais delegāts, igaunis Kalju Valguss,” stāsta Alūksnes rajona padomes padomnieks sporta jautājumos Vilnis Veļķeris.

Viņš norāda, ka tiesneši seminārā guva informāciju par biatlona sporta bāzēm un trases aprīkojumu, sacensību programmas, nolikuma izstrādi un dalībnieku pieteikšanos, šautuves iekārtojumu sacensību laikā, sacensību dalībnieku uzvedību un noteikumiem šaušanā, sacensību norisi un sacensību rezultātu apstrādi.

Apmācības notika nesen uzceltajā biatlona kompleksā Hānjā. Tas tapis ar Eiropas fondu atbalstu, kopējās izmaksas bija aptuveni 700 000 eiro. Šajā kompleksā ir notikušas vairākas nozīmīgas sacensības, piemēram, Pasaules karavīru čempionāts biatlonā. Mums bija iespēja kompleksu apskatīt un uzzināt, kā tas tapis, kā to izmanto un kā izvietots biatlonam nepieciešamais aprīkojums,” saka V.Veļķeris.  

Viņš norāda, ka tiesnešu apmācība bija viena no projekta aktivitātēm. Alūksnē jau ir notikusi  nometne sportistiem, gaidāmas vairākas sacensības, starp tām –arī Alūksnes slēpojums pavasarī.

“Drīzumā Alūksnes rajona padome izsludinās divus iepirkumus par sniega lielgabala iegādi trašu sagatavošanai un tehniskā projekta sagatavošanu biatlona sacensību arēnas un tehniskās ēkas būvniecībai. Ir bijusi tikšanās ar Latvijas Valsts mežu pārstāvi un panākta vienošanās, ka “Mežinieku” vajadzībām varēs nomāt ilgtermiņā vienu hektāru zemes. Tur nākotnē paredzēts būvēt biatlona sacensību arēnu. Šā projekta laikā sagatavosim tehnisko projektu, bet finansējums būvniecībai būs jārod no citiem līdzekļiem,” saka V.Veļķeris.

V.Veļķeris piebilst, ka alūksnieši šosezon ir gatavi rīkot biatlona sacensības “Mežiniekos” un ņemt dalību distanču slēpošanā un biatlonā.

 

Kategorijas