Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Paredz pārtikas cenu kritumu

2008. gada 27. novembris 13:02

679

Pie secinājuma, ka pārtikai jākļūst lētākai, analizējot pārtikas mazumtirdzniecības tirgus saraušanās rādītājus, nonākusi Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) vadītāja Ingūna Gulbe. Taču lielākie lielveikalu tīkli uz šādu prognozi raugās skeptiski, sakot, ka daudzi pārtikas ražotāji jau tā balansē uz bankrota robežas, raksta «Diena».

Lai gan pārtikas cenu pieaugums ir rimies, samazinājums oktobrī vēl nebija novērots. Savukārt I. Gulbes rīcībā esot nupat piecos rajonos veikts cenu monitorings, kas uzrāda būtisku cenu kritumu virknei produktu, ieskaitot, piena produktus.

I. Gulbe skaidrojusi, ka pazeminās vairāku izejvielu cenas, atgādinot arī par naftas cenu kritumu, kas ļauj ietaupīt uz preču piegādi. Patērētāji aŗi vairāk pārskata savus tēriņus un pērk tikai lielas nepieciešamības gadījumā. "Pieprasījuma samazinājums ierobežos inflāciju, un pārtikas produktu cenas sāks samazināties," prognozē I.Gulbe.
7d272.jpg

Abi lielākie tirgotāji Latvijā Maxima un Rimi uzsver, ka atšķirībā no konkurentiem arī krīzes laikā tiem aug apgrozījums. Rimi pārstāve Zane Eniņa norāda, ka tuvākajā laikā būtiskas pārtikas preču cenu izmaiņas Rimi veikalos nav gaidāmas. Maxima pārstāvji gaan pauduši viedokli, ka ražotāji, lai saglabātu savu preču noietu, centīsies samazināt cenas.

Eksperti savukārt uzskata, ka Latvijā joprojām atsevišķām precēm ir pārāk lieli uzcenojumi, jo ne visi uzņēmumi reaģējuši uz patēriņa kritumu.

Kategorijas