Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Nomedī piecas meža cūkas

Mārīte Dzene

2008. gada 26. novembris 12:33

1841

Mednieku kluba “Silamala” biedri pagājušajā piektdienā nomedīja piecas meža cūkas, četrus meža kuilīšus un vienu cūciņu. Mednieki atzīst, ka tieši jaunie dzīvnieki – apmēram gada vecumā – ir jāmedī, lai meža cūkas varētu saglabāt un medīt arī turpmāk.

“Domāju, ka medības ir bijušas veiksmīgas, pateicoties tam, ka bija sniegs. Visas pēdas bija ideāli redzamas. Turklāt mēs meža cūkas cītīgi piebarojam, tāpēc tās šeit uzturas un varam medīt,” stāsta kluba valdes priekšsēdētājs Gunārs Kļaviņš.

Pagājušajā sezonā kolektīvam limits bija 80 meža cūkas. G.Kļaviņš uzskata, ka tas nav reāli iespējams, jo tik daudz cūku nemaz neesot kolektīva apmēram 8000 hektāru medību platībās. Šajā sezonā ir nomedīts alnis un aļņa teļš, un vēl viens lielais alnis ir jāmedī. Stirnu āžu limits jau ir izpildīts, vēl var medīt trīs stirnu kazas. “Tad paliks cūkas, kā arī lūši un vilki. Ja būtu redzētas šo zvēru pēdas, tad tiem dotu priekšroku arī šajās medībās. Kad stāvējām mastā uz meža cūkām, zvanīja no Ziemeriem, ka ir ielenkti vilki, un aicināja mūs piedalīties medībās,” saka G.Kļaviņš. Viņš atzīst, ka vēl paspēs doties arī plēsoņu medībās doties. Vilki un lūši pierobežas mežos ieklīst no Igaunijas un Krievijas.

Kā informē Ziemeļaustrumu virsmežniecības medību un ugunsdzēsības daļas vadītājs Laimonis Kļaviņš, līdz 1.novembrim bija nomedītas 785 meža cūkas, bet limits ir 3930 meža cūkas. Protams, tagad ir mēneša beigas, tāpēc nomedīto cūku skaits ir krietni lielāks. “Limits ir maksimāli medīt atļauto dzīvnieku daudzums, bet tas, cik medī, ir atkarīgs no medniekiem. Tiesa, stirnu droši vien varētu medīt pat vairāk, nekā ir noteikts limits,” skaidro L.Kļaviņš. Viņš secina, ka aļņus gan mednieki gribētu medīt vairāk. Turpretim meža cūku limitu tie uzskata par lielu.

Kategorijas