Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Māca izvairīties no traumām

Agita Auziņa

2008. gada 20. novembris 19:31

1011

Šodien Alūksnes vidusskolā un Alūksnes sākumskolā viesojās Lāčuks un Lapsene - maskās tērpti aktieri, kas bērniem ar interaktīvās spēles palīdzību mācīja atpazīt traumatismu provocējošas situācijas.

Pusstundu garajā spēlē bērni iemācījās drošības dziesmu, sasveicināties ar draugiem tā, lai nenodarītu otram sāpes, tāpat arī tika mācīts kā nests un padod asus priekšmetus, kā sēdēt skolas solā un uzvesties gaiteņos. Daudzas aktieru izspēlētās situācijas bērniem likās smieklīgas, viņi arī atzina, ka paši tā ir tā rīkojušies, piemēram, ejot pa kāpnēm grūstījušies, uz krēsliem šupojušies un spēlējušies ar pildspalvām. Tomēr spēles laikā bērni apsolīja, ka vairāk tā nerīkosies un mācīs uzmanīgi uzvesties arī citiem skolasbiedriem un draugiem. Bērni arī saņēma krāsojamo grāmatiņu, kurai vienā pusē ir nepareiza uzvedība un tās sekas, bet otrā – kā labāk uzvesties.

Interaktīvo spēli, kas vērsta uz paštraumēšanās un tīšas traumēšanas profilaksi, izstrādājuši Sabiedrības veselības aģentūras speciālisti, ņemot vērā traumatologu ieteikumus un apzinot izplatītākos traumēšanās veidus skolas un pirmskolas iestāžu vidē. Spēle sākot no septembra tiek izspēlēta 300 Latvijas skolās. Viens no svarīgiem faktoriem traumatisma profilaksē ir paša bērna uzvedība, attieksme pret drošības pasākumiem un traumu profilaksi, ko bērnam var iemācīt līdzcilvēki - tuvinieki, skolotāji, apkārtējā sabiedrība.

Kategorijas