Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Uzņēmums “Dzīpari S” nemitīgi pārmainās un attīstās

Līga Vīksna

2008. gada 21. novembris 08:27

2166

Alūksnes uzņēmuma SIA „Dzīpari S” īpašnieki Inta un Centis Silerovi ir pārliecināti, ka strādājot uzņēmējdarbībā ir nemitīgi jādomā par pārmaiņām un jauninājumiem. Šobrīd aktuālākais darbs ir SIA „Dzīpari S” pagrabstāva rekonstrukcija par ražošanas telpām.

„Esam uzrakstījuši projektu par austuves ceha ēkas pagrabstāva telpu rekonstrukciju par ražošanas telpām un šā gada 28.augustā noslēguši līgumu ar Latvijas investīciju attīstības aģentūru. Tas paredz, ka pēc objekta nodošanas 40 procentus līdzekļu mums atmaksās no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF). Bet vispirms mums visi remontdarbi jāveic par saviem līdzekļiem. Kad viss būs izdarīts, kā projektā rakstīts, un komisija būs pieņēmusi objektu, varēsim iesniegt dokumentāciju līdzekļu atmaksai,” stāsta Centis Silerovs.

Pagrabstāvā būs austuve

C.Silerovs norāda, ka „Dzīpari S” ēkas pagrabs ir ļoti plašs, griesti ir trīs metru augstumā, tādēļ tas ir labi piemērots, lai ierīkotu austuvi.

„Kad remonts būs pabeigts, uz pagrabstāvu pārcelsim trīs austuves mehāniskās stelles. Tagad tās atrodas ēkas pirmajā stāvā uz pamata, kas nav īsti stabils, Iekārtas darbinot, tiek radīts tricinājums un nevajadzīga skaņa. Pagrabstāvā tas nebūs dzirdams un viss atradīsies vienkopus. Pārējās stelles atradīsies turpat, kur līdz šim,” saka uzņēmējs.

Viņš atzīst, ka līdz šim ēkas pagrabstāvu izmantoja kā noliktavu. „Kad šajā ēkā savulaik atradās sadzīves pakalpojumu kombināts, atminos, ka pagrabā notika pat balles. Kad Alūksnes centrālajā ielā ierīkoja komunikācijas, mūsu pagrabstāvā sāka sūkties ūdens pēc lielām lietavām. Tagad apkārt visai ēkai esam ielikuši drenāžu. Gādājam, lai pagrabstāvā būtu laba gaisa apmaiņa un darba apstākļi nebūtu sliktāki, kā ēkas pirmajā un otrajā stāvā. Remontējot pagrabstāvu, būsim atremontējuši arī kurtuvi. Uzstādīsim jaunu apkures katlu, ko kurināsim ar koka granulām – vietējo kurināmo, bet esošais katls paliks kā rezerves variants, kad būs nepieciešams,” stāsta C.Silerovs.

Būs jaunas iekārtas

Viņi norāda, ka ir iegādātas iekārtas, kuras vēl nav uzstādītas – kamoltinamā mašīna un aužamo diegu spolīšu sagatavošanas iekārta elektriskajām stellēm. Šīm iekārtām vajag diezgan daudz vietas, tādēļ tās atradīsies izremontētajās telpās.

„Izmantojot kamoltinamo mašīnu, varēsim pārdot vilnas dziju un linu dziju nelielos kamolos – 50 vai 100 gramu. Tas ļaus veiksmīgāk izmantot arī dzijas, kas paliek pāri ražošanas procesā un var noderēt, piemēram, amatniekiem. Rīgā ir veikali, kur pieņem mūsu linu dziju, ja tā ir nelielos kamolīšos.  Savukārt aužamo diegu spolīšu sagatavošanas iekārta automātiski sagatavos aužamos diegus spolītēs. Līdzīga iekārta mums jau bija, bet tā savu laiku ir nokalpojusi un uz tās varēja uztīt tikai vienu spolīti. Roku stellēs arī turpmāk simtprocentīgi tiks izmantots roku darbs,” stāsta I.un C.Silerovi.

Svarīgs ir katrs lats


SIA “Dzīpari S” projektu par ražošanas telpu paplašināšanu jāīsteno līdz nākamā gada 28.martam. “Laika nav daudz, bet paspēsim. Remontdarbus veic Alūksnes uzņēmums SIA “4 RC” - uzskatām, ka ar vietējiem uzņēmējiem ir vieglāk sastrādāties. Alūksnes rajons šajā ERAF programmā bija kā īpaši atbalstāmais reģions, arī tas ļāva veiksmīgāk piesaistīt finansējumu mūsu projektam. Apgūt Eiropas naudu nav sarežģīti, tomēr liekas rūpes un lielāka atbildība ir. Jāievēro nosacījums, ka vēl vismaz piecus gadus pēc objekta nodošanas jāīsteno ražošana, ko arī kontrolēs un prasīs iesniegt atskaites,” klāsta C.Silerovs.

Viņš atzinīgi vērtē iespēju uzņēmējiem piesaistīt Eiropas fondu finansējumu. “Uzņēmējam svarīgs ir katrs lats. Neko labāku nesagaidīsim – ir jāstrādā tagad, kamēr vēl var piesaistīt Eiropas finansējumu. Pretējā gadījumā pēc tam varēs tikai gausties par nokavēto,” saka C.Silerovs.

Vienmēr izdomā ko jaunu

Šovasar SIA “Dzīpari S” ir atjaunojuši uzņēmuma ēkas fasādi – tagad tā alūksniešus priecē dzeltenīgos toņos. Uzņēmēji atzīst, ka šai iecerei līdzekļus krāja jau sen.

“Mūsu uzņēmuma stratēģija ir visu laiku mainīties, ieviešot ražošanā arvien jaunus produktus un to veidus. Arī no darbiniekiem mēs prasām spēju mainīties un pielāgoties kaut kam jaunam. Ja cilvēks var pieņemt mūsu uzņēmuma stratēģiju par attīstīšanos, apgūt ko jaunu, tad var šeit strādāt. Diemžēl ir arī gadījumi, kad iznāk šķirties, jo cilvēks negrib mainīties. Gribētos, lai cilvēki izdara pareizo izvēli, strādājot darbu, kas viņiem patīk – lai viņi to varētu darīt ar vislielāko prieku un mīlestību. Būt uzņēmējam nav viegli, bet šis process ir interesants. Kaut ko sasniegt var tikai tad, ja nemitīgi virzās uz priekšu,” ir pārliecināta I.Silerova.

Meklē jaunas tirgus nišas


Viņa atklāj, ka viens no pēdējiem jauninājumiem pārdošanā ir “Dzīpari S” tapušas somiņas ar tamborētām puķītēm. “Uz Ziemassvētkiem gatavojam skaistus maisiņus ar aplikācijām – nākamā gada simbolu vērsi. Vērsis būs attēlots arī uz rūķu cepurēm,” saka I.Silerova.

Alūksnē “Dzīpari S” ražoto produkciju var iegādāties tikai salonā “Dzīpars”. Lielākoties produkcija tiek piegādāta dažādiem Latvijas veikaliem un saloniem. “Diemžēl arī šajā jomā ir vērojamas pārmaiņas, jo nākas meklēt jaunas pārdošanas vietas savai produkcijai, jo dažas līdzšinējās ir likvidētas,” saka I.un C.Silerovi.

Kategorijas