Aluksniesiem.lv ARHĪVS

“Latvija pēc 90. Vietas. Cilvēki. Notikumi”

2008. gada 20. novembris 17:18

705

“Alūksnes Ziņas” sadarbībā ar nacionālo ziņu aģentūru LETA aizsāk jaunu akciju “Latvija pēc 90. Vietas. Cilvēki. Notikumi”. Akcijas laikā iepazīsimies ar pagājušā gadsimta 20.gadu sākumā tapušajām atklātnēm un fotogrāfijām, meklēsim šīs vietas mūsdienās. “Alūksnes Ziņas” aicina ikvienu sūtīt uz redakciju vēsturiskas fotogrāfijas un atklātnes, kā arī diskutēt par šo vietu likteņiem gadu gaitā.

Akcija tiek realizēta vairākās Latvijas pilsētās - Aizkrauklē, Alūksnē, Bauskā, Jelgavā, Liepājā, Tukumā. LETA komanda izbraukās visas šis apgleznotās vietas un veidos interesantus stastus par tām.

Par projektu

Aizsākums akcijai “Latvija pēc 90. Vietas. Cilvēki. Notikumi”, kuru nacionālā ziņu aģentūra LETA īsteno savas 90 gadu jubilejas pasākuma ietvaros, meklējams pagājušā gadsimta 20. gadu sākumā. LETA toreizēja direktora Riharda Bērziņa rosināts, LETA grāmatu apgāds sāka izdot Latvijas pilsētu un vietu skatu atklātnītes. Tās bija pirmās krāsainās atklātnes pēc Pirmā pasaules kara, kuras tika izplatītas toreizējos LETA dzelzceļu kioskos. Mūsdienās tās atrodamas vien privātās kolekcijās un Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

Atklātnīšu autors ir baltvācu gleznotājs Ervīns Volfeils, kurš pēc dalības Brīvības cīņās bija viens no pirmajiem Latvijas Mākslas akadēmijas studentiem. Vēlāk E. Volfeils strādāja par zīmēšanas un mākslas vēstures skolotāju Madonā un Cesvainē, bet 1939.gadā izceļoja uz Vāciju.

Atskatoties uz gandrīz deviņdesmit gadus senajiem notikumiem, LETA kolektīvam ir nolēmis vēlreiz apceļot atklātnītēs attēlotās vietas un izzināt, kā pa šo laiku mainījies to liktenis. Izpētīt E. Volfeiļa zīmētās vietas no 2008.gada novembra vidus līdz 2009.gada martam dosies žurnālists Kristaps Ceplis. Ceļojumu reportāžas būs pieejamas autora blogā, ziņās, fotogrāfijās un videosižetos LETA īpašajā mājaslapas sadaļā „LETA-90”, kas tiks papildināta ar aizvien jauniem materiāliem.

 

 

Kategorijas