Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Beidzot – lielākā līdaka mūžā!

Mārīte Dzene

2008. gada 19. novembris 14:26

2879

Alūksnietis Gunārs Rozenbergs ir kaislīgs makšķernieks. Reta ir tā diena, kad viņš nedodas uz Alūksnes ezeru. Taču, kā pats smejas, lielās līdakas viņam neķeroties. Tagad tā vairs nevar apgalvot. “Ar spiningu izvilku 10 kilogramus un 340 gramus smagu līdaku. Tā ir lielākā manā mūžā. Iepriekš bija 7,5 kilogramus smaga. Šoreiz laikam “vainīgs” bija voblers, kuru man vajadzēja izmēģināt,” atzīst Gunārs.

Pārbauda jaunu vizuli

Viņam uzticēts pārbaudīt SIA “Pie zvejnieka” veikalam atvestos voblerus jeb vizuļus. Un te nu ir rezultāts. Droši vien tagad visi makšķernieki izvēlas tikai šos vizuļus. Lielā līdaka ir uzdāvināta svētku mielastam kādam paziņam. G.Rozenbergam tādu milzeni nevajagot. “Man pietiek ar prieku, ka izdevās izvilkt desmitnieci. Mājās lielāku par 1,5 kilogramiem neņem pretī. Esam tikai divi, turklāt kaķis zivis neēd...” secina makšķernieks. Prāvā zivs netika fotografēta sūtīšanai konkursam, jo Alūksnes ezerā un citviet ir izvilktas vēl lielākas. No Indzera ezera nesen izcelta vairāk nekā 10 kilogramus smaga, bet no Burtnieku ezera šogad izvilkta pat 16 kilogramus smaga zaļsvārce.

Lielās līdakas ķeras krēslā

“Runājām, ka no Indzera ezera lielā līdaka tika izvilkta jau krēslā – ap pulksten 16.00. Man arī loms bija tuvu šim laikam, kad saule rietēja. Turklāt todien tā bija vienīgā zivs!” spriež Gunārs. Viņš ievērojis, ka pie zivīm tiek tie, kuri to lietu prot. Viens otrs katru dienu pa piecām līdakām noķer, tiesa, to svars ir divi, trīs kilogrami. “Līdakas Alūksnes ezerā ir, bet tās ir pieradušas un jau pazīst vizuļus. Liekas, ka viņas tos šķiro. Laikam jau apnicis – gar acīm tik griež vizuļus, jo katru dienu vismaz 10 līdz 15 laivās sēž makšķernieki. Līdakas ir izskolotas,” uzskata G.Rozenbergs. Viņš pieļauj, ka izdevās izvilkt desmitnieci ne tikai jaunā voblera dēļ, bet arī tāpēc, ka laiva brauca ar lielāku ātrumu nekā ierasts. Gunārs jau domājis, ka vairs ezerā nebrauks, jo neizdodas tikt vairāk kā pie vienas vai divām līdakām. Bet nu ir āķis lūpā pašam – viena līdaka, toties pamatīga. “Protams, ka braukšu atkal. Kur tad palikšu!” saka G.Rozenbergs.

Kategorijas