Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Atzinības balvas saņem “Jaunlaicenes Lepnums”

Mārīte Dzene

2008. gada 19. novembris 12:00

1073

Jaunlaicenes pagasta iedzīvotāji trešo reizi valsts svētkos godina tos, kas ir “Jaunlaicenes Lepnums”. Nominācijām bija ieteikti 11 jaunlaicenieši. Vakar svētku sarīkojumā tika pasniegtas balvas. Par aktīvu darbību atzinība izteikta folkloras kopai “Putnis” un tās vadītājai Ingai Ārstei. “Savu prasmi un laiku viņa ir atdevusi pagasta sabiedriskajai dzīvei,” atzīst kultūras darba organizatore Māra Svārupe.

Iepazīst un atklāj pagasta savdabību

I.Ārste uzsver, ka kultūrvide ir pagasta lepnums. Ne velti par tās veidošanu saņemta atzinība konkursā “Latvijas sakoptākais pagasts”. Protams, kultūrvidē iekļaujas arī folkloras kopa, kas Ingai ir īpaši tuva. “Man patīk folklora. Daudz ir meklēts, izzināts, atrasts un arī izmantots no tā, kas ir raksturīgs Jaunlaicenei. Tiesa, pagastam nav daudz dziedamu tautas melodiju, vairāk ir teicamu tautasdziesmu,” secina I.Ārste.

Tagad “Putnis” gatavojas folkloras kopu skatei, kuras tēma ir “Zīmes”. “Izvēlējāmies Opekalna baznīcu kā mūsu pagasta zīmi. Tā atrodas visaugstāk virs jūras līmeņa, tāpēc tādas nav nekur citur. Savulaik baznīca ir bijusi vajadzīga cilvēkiem no šūpuļa līdz kapam. Savā programmā gribam parādīt, ka ceļš uz dievnamu ir ceļš uz cilvēka dvēseli,” stāsta I.Ārste. Ja 6.decembrī “Putnim” izdosies labi prezentēt savu programmu, tad ir cerība, ka to starp apmēram 200 pretendentiem izvēlēsies folkloras svētkiem ”Baltica 2009”.

Pateicas par ieguldījumu izaugsmē

M.Svārupe pārliecinājusies, ka viens cilvēks neko daudz nevar izdarīt. Ir vajadzīga komanda. Par “Jaunlaicenes lepnumu” kultūrvides veidošanā kļuvusi viņa, Nora Sudare, Iveta Šķepaste un Sandra Jankovska. Pašvaldības vadītāja Daiga Rēdele saņēma balvu nominācijā “Sabiedrības dvēsele”, Maija Podegrade - nominācijā “Sirds cilvēks”. Ingas Ārstes un Sanda Muriņa, kā arī Agitas Ziņģes un Anda Skaistkalna ģimene atzīta par pagasta lepnumu.

“Mums ir daudz cilvēku, kas gadu gadiem ir strādājuši, lai parādītu Jaunlaicenes savdabību un sakoptu vidi, kā arī rūpējušies par pagasta attīstību. Ar cieņu var minēt ilggadējo kultūras darbinieci un teātra režisori Izoldu Krūmiņu. Pensionāre Mollija Cukurkalne joprojām piedalās visos pasākumos,” saka I.Ārste. I.Krūmiņa, M.Cukurkalne, Rasma Bojāre, Daiga Birkenberga, Andis Zariņš, Ārija Ratsepa, Iveta Šķepaste, Māra Svārupe, Kristkalnu un Saldābolu ģimene saņēma balvu par ieguldījumu Jaunlaicenes sabiedriskās dzīves veidošanā un pagasta izaugsmē. “Ir labi, ja protam saskatīt un novērtēt paveikto, par ko vajadzētu pateikties. Gribētu, lai mūsu cilvēki ir vēl aktīvāki, jo atzinība par labu darbu ir vajadzīga,” saka M.Svārupe.

Tematiskā koncertā “Sauja graudu bij', tas tagad negaisā un saulē zvīļo” piedalījās pagasta amatierkolektīvi un pamatskolas audzēkņi.

Kategorijas