Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Aizbraukušās ģimenes vēl neatgriežas

Līga Vīksna

2008. gada 19. novembris 09:18

547

Bērnu tiesību aizsardzības likumā nesen ir stājušies spēkā grozījumi, kas paredz stingrāku kārtību, kādā vecāki var nodot bērnu citas personas aprūpē uz laiku, kas ilgāks par trim mēnešiem. Tagad bāriņtiesai pirms tam jādod atzinums, ka šāda nodošana atbilst bērna interesēm un persona spēs bērnu pienācīgi aprūpēt.

Alūksnes rajonā Annas pagasts ir starp tiem, no kuriem peļņā uz ārzemēm devies visvairāk cilvēku – aptuveni 50.“Annā ir pieci nepilngadīgi bērni, kuriem vecāki ir peļņā ārzemēs, bet seši nepilngadīgi bērni ir aizbraukuši līdzi vecākiem. Parasti Latvijā paliek vecāko un visjaunāko klašu skolēni. Vecākiem pirms aizbraukšanas ir jāraksta pilnvarojuma līgums, kurā jānorāda persona, kuras aprūpē bērns tikmēr atradīsies – tie parasti ir vecvecāki, vecākie brāļi, māsas, citi radinieki. Bāriņtiesa kontrolē, kā vecāku prombūtnes laikā bērniem klājas, kādas sekmes ir skolā, vai mājās ir aprūpēti, paēduši un siltumā,” stāsta Annas pagasta bāriņtiesas priekšsēdētāja Dzintra Lapiņa.

Viņa uzsver, ka vissvarīgākais vecākiem aizbraucot esot neaizmirst, ka bērni paliek Latvijā. “Reizēm vecākiem aizbraucot aizmirstas, cik slikti bija šeit. Bet arī aizbraucot vecākiem ir jāpilda savi pienākumi, tiesības pret bērniem. Ja ir problēmas, uzreiz sazinos ar vecākiem ārvalstīs un atgādinu, ka pilnvarojuma līgumā teiktais ir jāpilda, pretējā gadījumā aprūpes tiesības uz bērniem tiks atņemtas. Diemžēl mēdz būt arī pretēji, ka pilnvarotā persona, kurai bērns ir uzticēts, godprātīgi nepilda savus pienākumus. Mums bija šāds gadījums, bet tagad šīs ģimenes bērni ir pie vecākiem Īrijā,” saka Dz.Lapiņa.

Viņa neslēpj, ka ne vienmēr pusaudži klausa pilnvarotās personas. Šos gadījumus risina bāriņtiesa kopīgi ar pilnvaroto personu un vecākiem. “Vēl nav pagājis tik ilgs laiks, lai aizbraukušās ģimenes atgrieztos. Pagaidām mūsu pagastā viena ģimene ir atgriezusies uz dzīvi Annā – iespējams, uz laiku. Gribētos, lai situācija valstī mainās un cilvēkiem nav jābrauc peļņā uz ārvalstīm. Bet, ja brauc – tad kopā ar bērniem,” saka Dz.Lapiņa.


Kategorijas