Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Virešos atklāj novadpētniecības istabu

Agita Auziņa

2008. gada 15. novembris 09:00

682

Vireši Latvijai apaļajā jubilejā sagādājuši visvērtīgāko dāvanu – novadpētniecības istabu. Istaba ir seno lolots sapnis, kas beidzot kļuvis īsts un priecēs ne vien vietējos iedzīvotājus, bet arī viesus un tūristus.

“Lēmums veidot muzeju tika izdod kādā no 2002. gada padomes sēdēm, tagad iecere ir īstenojusies un pagastā ir novadpētniecības istaba. Varbūt šis nosaukums pat labāk atbilst tā būtībai. Šeit savāktie materiāli rāda to, ka pagasta teritorija ir laika gaitā mainījusies, arī nākošgad mūs gaida pārmaiņas,” saka Virešu pagasta padomes priekšsēdētāja Ārija Ceļmillere. Priekšsēdētāja arī atzīst, ka pašreizējās telpas ir par mazu, bet tiks domāts par paplašināšanos. “Cilvēki gaidīja šo istabu, apbrīnojama bija cilvēku atsaucība un iedzīvotāju sanesto materiālu ir daudz,” saka Ā.Ceļmillere.

Izstādītā ekspozīcija ir dažāda - vienā vitrīnā izvietoti dažādi vēsturiski dokumenti, ir apskatāmi senie sadzīves priekšmeti, tāpat arī ir izveidots padomju laiku stūrītis. “Senie dokumenti tika atrasti pagasta padomes ēkas bēniņos mainot jumtu, ir arī iedzīvotāju nestie. Taustāmās lietas lielākoties nākušas no pagastā dzīvojošo ļaužu mājām. Ir pat skapis, pūra lāde, pīti bērnu ratiņi,” stāsta novadpētniecības istabas vadītāja Līga Ozoliņa. Viņa arī atzīst, ka darāmā vēl ir gana daudz un visi materiāli nav izlikti apskatei. “Man atklāšanas dienu gribas saukt arī par atvērto durvju dienu, jo ceram, ka pagasta iedzīvotāji pēc ekspozīcijas apskatīšanas mācīsies no saviem kaimiņiem un arī nolems mums atdot kādas lietas,” pauž L.Ozoliņa un izsaka lielu pateicību visiem, kas jau atsaukušies aicinājumam.

Kategorijas