Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Šodien pasaulē atzīmē Diabēta dienu

Līga Vīksna

2008. gada 14. novembris 08:33

1543

Alūksnē pusotru gadu ir atvērts ārstnieciskās podiatrijas kabinets - pēdu aprūpes kabinets. Podologs Laila Jirgensone norāda, ka diabēta slimniekiem pēdu aprūpe ir ļoti būtiska.

“Kabineta iekārtošana ir attaisnojusies. Mēnesī kabinetu apmeklē 45 līdz 50 cukura diabēta slimnieku. Tas nav ļoti daudz, jo Alūksnē ir ap 400 izzināto diabēta slimnieku, bet šim skaitlim ir tendence palielināties. Ir patīkami dzirdēt pozitīvas atsauksmes no diabēta slimniekiem. Uz profilaktisko aprūpi nāk reizi mēnesī. Ja ir, piemēram, čūla, tad kabinetu jāapmeklē biežāk. Ja problēma ir lielāka, sadarbojos ar mediķiem, kuri izvērtē, pie kāda speciālista pacientu sūtīt – dermatologa, ķirurga,” stāsta L.Jirgensone.

Viņa uzsver, ka neveic ārstēšanu, bet profilaksi ne tikai diabēta slimniekiem - arī citiem pacientiem, kuriem ir problēmas, piemēram, ar ieaugušiem nagiem, saplaisājušiem papēžiem, sēnīšu slimību gadījumos. “Bieži problēmas ar ieaugušiem nagiem ir ne tikai diabēta slimniekiem, bet arī jauniešiem, īpaši jauniem vīriešiem. To ietekmē nepareiza nagu apgriešana un nepiemērotu apavu valkāšana. Ja, piemēram, čūla ir ielaista, tad tās likvidēšana ir sāpīgāka un rada nopietnas sekas. It īpaši, ja tā ir zemādas čūla,” saka L.Jirgensone.

Viņa mudina Alūksnes rajona ģimenes ārstus vēl vairāk rakstīt nosūtījumus diabēta slimniekiem uz pēdu pārbaudi un aprūpi. Diabēta slimniekiem par šo pakalpojumu nav jāmaksā. “Ārsta nosūtījums būs derīgs gadu. Katram pacientam individuāli izvērtēsim, cik bieži jāveic pēdu aprūpe. Kabinetā gaidīšu arī bērnus,” saka L.Jirgensone.

Kategorijas