Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ojāru Vācieti piemin caur atmiņām un dzeju

Ilze Bogdanova

2008. gada 7. novembris 12:30

1507

Jauks, sirsnīgs un emocionāls. Tāds pēc klātesošo domām izvērties novadnieka Ojāra Vācieša 75 gadu jubilejai veltītais tematiski literārais pasākums „Dzejnieks un viņa laiks”. Alūksnes pilsētas domes, rajona padomes un Eiropas Komisijas Ziemeļaustrumlatvijas „Europe Direct” informācijas punkta Alūksnes filiāles atbalstītais pasākums norisinājās dzejnieka dzimtajā pusē Trapenē, kur vienkopus pulcēja ne tikai skolu jaunatni un rajona kultūras darbiniekus, bet arī viesus no Rīgas.

Dalās savās atmiņās

Novadniekam veltītā pēcpusdiena iesākās ar Ojāra Vācieša memoriālā muzeja direktores Ievas Ķīses uzrunu klātesošajiem. Tajā viņa iepazīstināja ar dzejnieka dzīves gājumu, kā arī savām atmiņām, viesojoties viņa mājās. Tāpat I.Ķīse izstāstīja par O.Vācieša memoriālā muzeja piedāvājumu, aicinot dzejnieka dzimtās puses iedzīvotājus iesaistīties tā veidošanā, ja kādam saglabājušies ar novadnieku saistīti materiāli.

Pasākuma turpinājumā uzstājās aktieris Rūdolfs Plēpis un komponists Valdis Zilvers, kas rādīja uzvedumu „Es esmu izmelojies tukšs...”. Alūksnes pilsētas bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļas vadītāja Dzidra Bauere atklāj, ka uzvedums bijis īpašs ar dzejā izskanējušo tēmu aktualitāti. „Pirms vairākiem gadu desmitiem rakstītie dzejoļi burtiski sasaucās ar mūsdienām,” viņa norāda, uzsverot, ka šis priekšnesums pasākumam piešķīris emocionāli piesātinātu auru.

Noskaidro uzvarētājus


Šādā gaisotnē atklāta arī pēcpusdienas otrā daļa, kur apbalvoti literāro darbu konkursa „Bez skaņas lapas krīt” labākie autori. Dz.Bauere atgādina, ka šajā konkursā varēja piedalīties jebkurš 1. – 12.klašu audzēknis. Iesniegti apmēram 150 darbi, kurus vērtēja Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas skolotāja Ilga Drozdova, Alūksnes rajona literātu kluba „Ezerlāse” un Gulbenes rajona literātu kluba „Autogrāfs” dalībniece Daiga Sliņķe, kā arī Alūksnes pilsētas bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļas darbinieces – Dz.Bauere, Klinte Eljo, Ieva Račika un Elita Solovjova.

Dz.Bauere norāda, ka darbi vērtēti trīs klašu grupās, kur uzvarētāji noteikti gan prozā, gan dzejā. Par labāko prozas darbu autoru 5.-7.klašu grupā atzīts Raitis Ezeriņš no Malienas pamatskolas (skolotāja Gunta Vancāne), bet 8.-9.klašu grupā – Simona Kozlova no Malienas pamatskolas (skolotāja G.Vancāne), Santa Ragaine no Sikšņu pamatskolas (skolotāja Vija Būda) un Paula Petrikalne no Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas (skolotāja Iveta Salmiņa).

Par labāko dzejas darbu autoriem jaunākajā klašu grupā kļuva Ojāra Vācieša Gaujienas vidusskolas audzēkņi – Eva Kauliņa, Adrija Rubina un Paula Pelaka, kas savus darbus veidoja skolotājas Lūcijas Kapačas vadībā. Vecāko pamatskolas klašu jeb 8.-9.klašu grupā uzvaras laurus plūca Kristīne Ozoliņa no Ojāra Vācieša Gaujienas vidusskolas (skolotāja L.Kapača), Renāte Ribaka no Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas (skolotāja I.Salmiņa) un Simona Apetri no Liepnas vidusskolas (skolotāja Sanita Bordāne). Savukārt par vidusskolas klašu labākajiem autoriem atzīti četri Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas jaunieši – Anna Langrāte, Inese Rezgoriņa (skolotāja Aija Arāja), Monta Vērse (skolotāja Anita Reinerte) un Sandis Stapkēvičs (skolotāja Daina Černomirdina).

Kategorijas