Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Medicīnai šogad papildus finansējumu nepiešķirs

Līga Vīksna

2008. gada 6. novembris 09:21

1240

Alūksnes slimnīcas valdes priekšsēdētāja Maruta Kauliņa nesen bija uz tikšanos ar Veselības ministru, kur informēja par medicīnai atvēlētajiem līdzekļiem šogad un nākamgad. Pastāv liela varbūtība, ka finansējuma trūkuma dēļ decembrī Alūksnes slimnīcā sniegs tikai neatliekamo medicīnisko palīdzību.

„Slimnīcām būs 10 procentu tarifa palielinājums, bet līdz ar to arī par 10 procentiem samazinās pakalpojumu apjomu no tā slimnieku skaita, kas varēja ārstēties slimnīcā. Turklāt pārstrādi šogad  stacionāriem nesegs, bet Alūksnes slimnīcai jau ir piešķirtās finansējuma kvotas pārstrāde. Ir ļoti liela varbūtība, ka decembrī Alūksnes slimnīca šā iemesla dēļ sniegs tikai neatliekamo medicīnisko palīdzību,” norāda M.Kauliņa. Tādēļ viņa rosina rajona iedzīvotājus, kam ir hroniskas saslimšanas, laikus apmeklēt ģimenes ārstu.

Paaugstinās pacienta iemaksu


„Pašlaik rajonā nav aizpildīta viena ģimenes ārsta prakses vieta. Slimnīcas telpās ar 2009.gada janvāri vēlamies atvērt ģimenes ārsta prakses vietu dakterei Dagnijai Ģērmanei. Plānots, ka prakses izveidi finansēs gan rajona padome, gan Alūksnes pilsēta, jo tas ir aktuāli visiem,” saka M.Kauliņa.

Tiekoties ar ministru runāja arī, ka no 2009.gada valstī paaugstinās pacientu iemaksas. „Veselības budžetā ir 40 miljonu latu deficīts. Lai to segtu, palielinās slogu iedzīvotājiem. Jau tagad Latvijā ir viens no visaugstākajiem pacientu līdzmaksājumiem pasaulē, turpmāk diemžēl tas būs vēl augstāks. Piemēram, turpmāk par elektrokardiogrammu būs jāmaksā lats līdzšinējo 50 santīmu vietā, par datortomogrāfiju pacienta līdzmaksājums būs 8 lati,” saka M.Kauliņa.

Grib apvienot slimnīcas

Viņa atzīst, ka valstī ir plānota slimnīcu apvienošana, par ko jau notiek sarunas. Veselības ministrija vēlas, lai Alūksnes, Gulbenes un Balvu slimnīcas apvienotos. M.Kauliņa uzsver, ka tiek darīts viss, lai tas nenotiktu.

„Nepieļauju domu par Alūksnes slimnīcas iekļaušanos kādā apvienībā, jo ģeogrāfiski atrodamies pavisam citur, nekā citas slimnīcas. Pastāv iespēja, ka ar 2010.gadu Smiltenes slimnīca nesniegs neatliekamo medicīnisko palīdzību. Tad var rasties situācija, ka Alūksnes rajons paliek bez neatliekamās palīdzības. Tas absolūti nav pieļaujams,” uzsver M.Kauliņa.

M.Kauliņa ir tikusies ar Alūksnes pilsētas domes un Alūksnes rajona padoms vadību, lai gādātu par šīs ieceres nepieļaušanu. Tiks sagatavota vēstule Saeimas sociālo lietu apakškomisijai, kurā argumentēs savu nostāju un prasīs izvērtēt situāciju.

Piesaista jaunus mediķus


Gādājot par jaunu mediķu piesaisti, Alūksnes slimnīca pašlaik maksā 200 latu stipendiju pēc nodokļu nomaksas alūksnietei Solvitai Stabiņai. Viņa studē Rīgas Stradiņa universitātē.

„Nākamgad S.Stabiņa beigs 6.kursu un būs rezidents. Tas viņai dos tiesības strādāt sertificēta ķirurga uzraudzībā. Mums ir jādomā, kā piesaistīt Alūksnes slimnīcai jaunus speciālistus. Stipendiāts apņemas jau studiju laikā braukt un apgūt darbu Alūksnes slimnīcā, bet pēc tam noteiktu laiku būs jāstrādā mūsu slimnīcā,” norāda M.Kauliņa.

Uzlabo iekļūšanu nodaļās


Pašlaik Alūksnes slimnīcā notiek remontdarbi pie Ķirurģijas un Uzņemšanas nodaļas ieejas. „Pie šīm nodaļām bija izdrupušas kāpnes un celiņa segums. Tas radīja problēmas īpaši ziemā. Neatliekamās palīdzības mediķiem tagad būs ērtāk iekļūt Uzņemšanas nodaļā, jo pārveidosim ieejas durvis. Pie Ķirurģijas nodaļas pārbūvēs kāpnes un uzbrauktuvi,” klāsta M.Kauliņa.

Šovasar slimnīca no Alūksnes Lauvu kluba saņēma dāvinājumā 4000 eiro, par ko ir iegādāts jauns monitors Reanimācijas nodaļai. Šajā nodaļā slimnīca pakāpeniski nomaina pacientu novērošanas tehniku.

Kategorijas