Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Drošības dienās izglīto skolu jaunatni

Līga Vīksna

2008. gada 3. novembris 17:19

597

Ir noslēgusies Drošības dienu akcija Alūksnes rajona izglītības iestādēs. Organizatori secina, ka skolām interesējošie jautājumi ir nemainīgi – galvenokārt par iekšējās kārtības noteikumu neievērošanu, smēķēšanu un alkohola lietošanu.

Alūksnes rajona Kārtības policijas biroja 2.nodaļas vecākā inspektore Inese Paringa norāda, ka šoruden akcijai atsaukušās 22 rajona izglītības iestādes, kas ir daudz. Turp devās gan nepilngadīgo lietu inspektores, iecirkņu inspektori, kriminālpolicijas darbinieki, ceļu policisti, lai stāstītu par bērnu drošību, pazušanu, drošību uz ceļiem un mājās, par pareizu rīcību konkrētās situācijās, atkarību izraisošām vielām, administratīvo atbildību.

Mājās jābūt pēc 22.00

Organizatori atzīst, ka bērnu drošība nav atkarīga tikai no policijas, bet arī apkārtējās vides un apstākļiem.

“Šogad bērni varēja vērot arī vizuālo informāciju par administratīvajiem sodiem, kā sevi pasargāt dažādās situācijās. Pirmsskolas vecuma mazuļiem galvenokārt stāstījām par drošību uz ceļiem. Pozitīvi, ka šoruden akcijā piedalījās arī Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas darbiniece Līga Bērziņa. Viņa kopā ar mums akcijas “Es ar tevi – ne pret tevi” laikā brauca uz vairākām Alūksnes rajona izglītības iestādēm un demonstrēja filmas par savstarpējām attiecībām, konfliktu risināšanu, vardarbību. Bērniem bija daudz jautājumu par izmaiņām Bērnu tiesību aizsardzības likumā. Tagad bērni līdz 16 gadu vecumam bez pieaugušo uzraudzības nedrīkst uzturēties ārpus mājas ilgāk par pulksten 22.00. Iepriekš – līdz pulksten 23.00. Jāatzīst, ka šī problēma Alūksnes rajonā nav aktuāla – paldies vecākiem, ka pieskata savus bērnus,” stāsta I.Paringa.

Neievēro kārtības noteikumus


Viņa norāda, ka skolas galvenokārt interesējas par bērnu uzvedību skolā, iekšējās kārtības noteikumu ievērošanu/ neievērošanu, alkohola lietošanu, smēķēšanu.

“Skolās aktuāls jautājums ir par skolēnu savstarpējām attiecībām un uzvedību. Skolām ir jāuzņemas atbildība par to, ko skolēni dara starpbrīžos. Nevar ļaut brīvi skraidīt un grūstīties. Ja šādos apstākļos notiek negadījums, protams, visi saka, ka nejauši. Bet šādās reizēs tā nav nejaušība – tā vairāk ir skolēnu nenodarbināšana ar viņiem noderīgām lietām. Skola ir atbildīga par bērna drošību tajā laikā, kad bērns atrodas skolā,” norāda I.Paringa.

Alūksnes rajona Kārtības policijas biroja priekšnieks Zigurds Safranovičs piebilst, ka skolas atbildība šajos gadījumos ir neizbēgama. “Ne vienmēr tiek gādāts, lai skolēni ievērotu iekšējās kārtības noteikumus. Protams, galvenokārt par bērnu uzvedību un attieksmi ir atbildīgi vecāki. Ja bērns smēķē vai lieto alkoholu – tā ir vistīrākā mātes un tēva vaina,” saka Z.Safranovičs.

I.Paringa uzsver, ka bērni lieliski zina noteikumus, bet apzināti neievēro. “Kad jautā bērnam, kāpēc, viņi tikai rausta plecus. Manuprāt, skolotāji neprot vai negrib ieinteresēt bērnus,” saka I.Paringa.

Kategorijas