Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnes mākslinieki atklāj ikgadējo izstādi

Ilze Bogdanova

2008. gada 3. novembris 17:08

1836

Kopš piektdienas, Alūksnes muzejā skatāma ikgadējā izstāde „Alūksnes rudens 2008”, kurā savas darbus piedāvā 15 šās puses mākslinieki.

Šie mākslinieki ir Samanta Akulāne, Dainis Daktiņš, Gaļina Gruziņa, Zigrīda Ilenāne, Sigita Jakobsone, Arvīds Maksims, Gunārs Ozoliņš, Mudīte Pētersone, Renāte Pilipa, Arvīds Pīgožņa, Jānis Podnieks, Zoja Ratsepa, Daina Rudzīte, Elita Salaka un Māris Salmiņš. Izstādē, galvenokārt, iekļauti darbi, kas veidoti saistībā ar Alūksni. Šo kopīgo iezīmi atšķirīgu padara tehnikas, kādā tie veidoti, kur starp akvareļiem un eļļas gleznojumiem sastopamas arī fotogrāfijas, gobelēni un pat karikatūras.

Darbi ar rudens piesitienu


„Katru gadu tie ir svētki māksliniekiem,” atzīst izstādes „Alūksnes rudens” kuratore Zigrīda Ilenāne, kurai pateicoties šī izstāde ar pašmāju mākslinieku darbiem tiek veidota jau ceturto gadu. Lai gan, kā atzīst Alūksnes muzeja izstāžu organizatore Līva Bētere, daudzus samulsinājis aicinājums gleznot tieši Alūksni, Z.Ilenāna pauž prieku, ka izstādei domātie darbi izdevušies ar īsti rudenīgu piesitienu. Iepazīstinot klātesošos ne tikai ar atnākušajiem māksliniekiem, bet arī izstādē skatāmajiem darbiem, L.Bētere lūdza katru no autoriem izstāstīt par savu darbu tapšanu. Atklājās, ka dažiem par iedvesmas avotu kalpojušas draudzenes dāvātas gladiolas. Citi pilsētas skaistumu atklājuši, dodoties pastaigā pa muižas parku, vai arī vienkārši baudot atpūtu lauku mājās un gleznojot brīvā dabā.

Iespēja satikties

Z.Ilenāne atklāj, ka starp darbu autoriem šogad ir gan jauni autori, kā, piemēram, D.Daktiņš un astoņgadīgā S.Akulāne, gan izstādes veterāni, kas līdz šim piedalījušies pilnīgi visās zem nosaukuma „Alūksnes rudens” veidotajās ekspozīcijās. Starp veterāniem tika pieminēti alūksnieši G.Ozoliņš un M.Salmiņš, kā arī karikatūriste G.Gruziņa, kas, pēc Z.Ilenānes teiktā, visvairāk mainījusies šajos četros gados. Prieku par tradīcijas turpināšanos pauda arī Kultūras ministrijas eksperte Alūksnes rajonā Astrīda Bētere, atzīstot, ka šī izstāde ir nozīmīga ne tikai ar to, ka tajā skatāmi vienīgi pašmāju mākslinieku darbi, bet arī ar viņiem sniegto iespēju pulcēties vienkopus.

Kategorijas