Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Liepneniešu “sirds baznīca” svin 70

Līga Vīksna

2008. gada 31. oktobris 08:00

1277

Liepnas evaņģēliski luteriskā baznīca, ko liepnenieši ar lepnumu sauc par savu, šodien ikvienu gaidīs uz pateicības dievkalpojumu, atzīmējot baznīcas 70 gadu jubileju.

Baznīca būs ietērpta svētku rotā ar ziediem un svecēm, ārā no sveču liesmiņām būs izlikts jubilejas skaitlis. Dievkalpojumam mācītājam Atim Grīnbergam būs sagatavots īpašs sprediķis, dziedās Alūksnes evaņģēliski luteriskās draudzes koris “Servus”, pēc dievkalpojuma koris sniegs koncertu, draudze katru atnākušo pacienās. Būs skatāmi Svētdienas skolas bērnu zīmējumi.

Lepojas ar baznīcu

Draudzes kasiere Rudīte Bistrova lepojas ar savu baznīcu. “Man tā ir sirds baznīca. Atminos, kā padomju laikos ar vectētiņu “pa kluso” likām baznīcai jumtu. Vectētiņš bija draudzes pērminderis un kasieris – esmu pārņēmusi kasiera amatu,” saka R.Bistrova.

Draudzes priekšniece Inta Kalniņa uzsver, ka baznīca ir iemīlēta, tādēļ cenšas to uzturēt kārtībā. “Lai cilvēki šeit var atnākt atpūsties, lūgt Dievu un sakārtot domas,” viņa saka. I.Kalniņa pat nebaidās kāpt uz baznīcas bēniņiem un aizlāpīt jumtā caurumus.

Svētdienas skolas skolotāja un baznīcas zvanītāja Biruta Kozule dzimusi, kad baznīcu cēla un stādīja bērzu birzi pie tās. “Padomju laikos teica, ka Dieva nav. Bija gadījums, kad baznīcai izsita logu un bērni satraukti stāstīja, ka “mūsu baznīcai izsists logs!” Vēl tagad to mīļi dēvējam par mūsu baznīcu. Ir prieks, ka bērni labprāt nāk uz Svētdienas skolu, neraugoties, kādai ticībai pieder,” saka B.Kozule.

Palīdz labsirdīgi cilvēki

I.Kalniņa un B.Kozule daudz ir darījušas baznīcas un draudzes attīstīšanā, to pierādot ar savu kalpošanas darbu ne tikai svētdienās, bet arī ikdienā. Turklāt viņas prot šajā darbā iesaistīt arī citus atsaucīgus cilvēkus.

Baznīcas 70 gadu jubilejas svinību sagatavošanā daudz darījuši Atis Grīnbergs, I.Kalniņa, B.Kozule ar ticības mācības audzēkņiem, Skaidrīte Ziediņa, Anita Vēliņa, R.Bistrova, Edīte Kļaviņa, Anita Kūliņa, Andis Bistrovs, Lindas un Raimonda Perfilova ģimene, Aivars Delpers, Jānis Bordāns un Gunārs Kaņepe.

“Esam lepni, ka draudzē pašlaik ir četras Beņģeļu dzimtas paaudzes. Pašlaik draudzē ir aptuveni 45 cilvēki, bet dievkalpojumu apmeklējums ir mazāks. Daudzi ir gados veci cilvēki, bet ir arī tādi, kuri sev vien zināmu iemeslu dēļ nerod laiku patiesām vērtībām. Dievkalpojumi notiek otrajā un ceturtajā svētdienā,” norāda R.Bistrova.

Vajag jaunu jumtu

Liepnas luterāņu draudzes lielākais sapnis ir jauna jumta uzlikšana baznīcai. “Pirms dieviem gadiem šim mērķim lūdzām finansiālu atbalstu politiķiem, diemžēl lūgums netika uzklausīts. Ja kāds baznīcai sarūpētu šādu dāvanu, mēs būtu ļoti pateicīgi,” saka R.Bistrova.

Pēdējos gados draudzes locekļi, piesaistot atsaucīgus cilvēkus, daudz paši darījuši baznīcas saglabāšanā – atjaunoti lielie logi, iekštelpās veikts kapitālremonts, piesaistot projekta līdzekļus, atjaunots baznīcas tornis, mainīti logi tornī.

“Draudze ir pateicīga Liepnas pašvaldībai, mācītājam A.Grīnbergam, meistaram Kārlim Grīnbergam, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijai, Klīvlendas-Pitsburgas apvienotajai draudzei un individuālajiem ziedotājiem, kuru ziedojumu summas ir palīdzējušas Dieva vārda spēkā saglabāt iespēju interesentiem gūt plašākas kultūrvēsturiskas zināšanas par mūsu baznīcu,” saka R.Bistrova.

Kategorijas