Aluksniesiem.lv ARHĪVS

(papildināts) Lielākā līdaka sver 3,920 kg

Mārīte Dzene

2008. gada 27. oktobris 16:51

4136

Tieši pulksten 16.00 atskanēja finiša šāviens, kas liecināja, ka visu sestdienu ilgušās spiningošanas sacensības “Rudens līdaka 2008” ir beigušās. Tās Ziemeru pagasta “Ezerlīčos” bija pulcējušas vairāk nekā 90 makšķerniekus ne tikai no Alūksnes, bet arī no Gulbenes, Valmieras, Cēsīm, Siguldas, Rīgas, Kokneses, Aizkraukles, Madonas, kā arī citām tālākām un tuvākām vietām.

Katrs, protams, vēlējās izvilkt to pašu lielāko līdaku. It sevišķi pieredzējušiem spiningotājiem, ķadu sacensībās netrūka, tā ir goda lieta. Tomēr laivas krastā atgriezās ar vīriem, kuru sejas nebija visai priecīgas. Mazas, mazas līdakas – tā viņi sprieda un ar satraukumu vēroja, cik garas un smagas būs viņu zaļsvārces. Daža izskatījās tīri prāva, tomēr neviena netika pat līdz četru kilogramu svaram. Lai nu kā, viena vienmēr ir lielāka par citām.

Uzvarētājs atkal cēsnieks
Šoreiz atkal veiksme bija smaidījusi cēsniekam Uldim Kokinam. Viņam lielākā līdaka, kuras svars ir 3,920 kilogrami. Tikai nedaudz vieglāka bija alūksnieša Edija Prazdnicāna izvilktā līdaka – 3,840 kilogrami. Un vēl par simt gramiem vieglāka bija trešā lielākā līdaka, kuru izvilca Jānis Gļauda. Apbalvoti tika desmit lielāko līdaku ieguvēji: Uldis Siksna, Normunds Rutkovskis, Pēteris Lideris, Andrejs Volbergs, Zintis Miķelsons, Gunārs Rozenbergs un Valdis Prazdnicāns, bet lielākās balvas, protams, tika pirmo trīs vietu ieguvējiem. Uzvarētājs par kopējo lielāko lomu – 7,200 kilogrami – Zintis Miķelsons. Viņš saņēma mikroviļņu krāsni, kurā cept zivis. Otrajā vietā ar 6, 980 kilogramu līdaku kopējo svaru – Uldis Kokins. Trešā vieta Normundam Rutkovskim, kam bija 6,260 kilogramus smags loms.
Vismazākā līdaka tikusi alūksnietim Oskaram Bijonam. Lai gan tās garums atbilst standartam, sver tikai 760 gramus. Rīdzinieks Rinalds Romanovskis bija izvilcis lielāko asari, kura svars - 340 grami. Savukārt Vilnis Silarājs ticis pie raudas un jaukas balvas, kas piemērota prāvām zivīm.

Šoruden tomēr lielāka līdaka
“Pēc visa spriežot, zivju bija salīdzinoši maz. Daudzi palika tukšā, bet lielākais loms bija četras līdakas. Tas liecina par makšķernieka meistarību, bet viena līdaka var būt tikai veiksme,” secina SIA “Alja” direktors un sacensību galvenais tiesnesis Igors Zvejnieks.
Laikam gan Gunārs Rozenbergs ir visu makšķerēšanas sacensību dalībnieks, turklāt nereti arī godalgotu vietu ieguvējs. Pats viņš atzīst, ka tās īsti lielās līdakas viņam neķeroties. Tomēr šīs sacensības rāda, ka tā vis nav. Turklāt taisnība laikam teicienam, ka agrāk zāle bija zaļāka un arī zivis bija lielākas. Tomēr fakti liecina ko citu. Pērnajā rudenī lielāko līdaku sacensībās izvilka Andrejs Volbergs, tās svars bija 3,68 kilogrami. Lielākais svars – 6,10 kilogrami - kopējam lomam bija Edijam Prazdnicānam. Tātad šoruden līdakas ir pat nedaudz lielākas, turklāt arī otrās un trešās vietas ieguvējiem.

Labāk iztikt bez kurioziem
Nevis kuriozs, bet nepatīkams starpgadījums bija makšķernieku glābšana pēc laivas apgāšanās. Labi, ka Atis Krūmiņš un Zintis Miķelsons ezerā iekritušos izvilka. Kad jautāju cietušajam, kāpēc laiva apgāzās, viņš nespēja izskaidrot. Tomēr ir skaidrs, ka vainojama ir pārlieka sildīšanās ar alkoholu. Ja tā ir saistošāka nekā spiningošana, tad nevajadzētu piedalīties sacensībās. Tas attiecas arī uz vēl dažu citu sacensību dalībnieku.
Ķibele ar makšķeres auklu gadījās Rolandam Vendiņam – pašā atbildīgākajā brīdī, kad bija jāizvelk lielā līdaka, aukla pārtrūka. “Neliki jaunu auklu? Neliki! Pārsteiguma balva – dāvanu karte desmit latu vērtībā jebkuram ceļojumam ar firmu “Travel”,” joko I.Zvejnieks. Vienīgā sieviete vīru konkurencē bija gulbeniete Sandra Karpinska. Viņai ne tikai pārsteiguma balva, bet arī torte no Edija Prazdnicāna.

Kategorijas