Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Interese par kāršu trikiem palīdz nopelnīt ceļojumu

Ilze Bogdanova

2008. gada 27. oktobris 10:38

1556

Alūksnietis Verners Roberts Kalējs (13) par kāršu trikiem sācis interesēties pirms diviem gadiem, kad kāda ceļojuma laikā brālis aiz gara laika viņam dažus nodemonstrējis. Nu puisis pats ir kļuvis par kāršu triku meistaru, kas, pateicoties savam talantam, nopelnījis citu ceļojumu – braucienu četrām personām uz Zviedrijas galvaspilsētu Stokholmu.

Ceļojums iegūts, piedaloties konkursā „Valletas Talants 2008”, kur V.R.Kalējs ar savu priekšnesumu izpelnījies simpātiju balvu no AS „Tallink Latvija”. Tiesa, izlasot laikrakstā par konkursu, kurā var piedalīties jaunieši ar visdažādākajiem talantiem, iespējamās balvas nav bijušas prātā. Svarīgāka par tām jaunietim šķitusi iespēja parādīt savu neparasto talantu plašākai publikai, jo, kā viņš atzīst – parasti ar trikiem tiek izklaidēti ciemiņi un līdz šim nevienā publiskā pasākumā viņš nav piedalījies.

Vienā mēnesī – četri triki

Savus trikus V.R.Kalējs izdomā pats, izmantojot internetā iegādātus mācību diskus un grāmatas. „Lai perfekti triku iemācītos, ir vajadzīgs apmēram mēnesis,” atklāj jaunietis. Parasti triki tiekot apgūti paralēli viens otram, tāpēc mēneša laikā viņam izdodas iemācīties trīs četrus trikus vismaz.

Par pirmo publiku, kas novērtē viņa veikumu, kļūst vecāki. Vēlāk tie intereses gadījumā tiek rādīti ciemiņiem vai klasesbiedriem, kas par puiša aizraušanos jau ir zinoši. „Parasti tas notiek, kad rodas nepieciešamība kādu izklaidēt,” par sava talanta praktisko pielietojumu stāsta V.R.Kalējs.

Bez trikiem neiztiek pat ceļojumā

Pēc konkursa šī interese kļuvusi vēl lielāka. Sanācis pat, ka no kāršu triku rādīšanas viņam nav izdevies izvairīties paša nopelnītā ceļojuma laikā. Tā kā uz kuģa atradušies vairāki konkursa žūrijas pārstāvji, puisim nekas cits nav atlicis, kā, pēc viņu lūguma, turpināt demonstrēt savu roku veiklību jau ārpus oficiālās daļas.

Neskatoties uz izrādīto interesi no citu puses, kāršu triki galvenokārt esot paša hobijs un aizraušanās, uzsver jaunietis. „Man vienkārši patīk,” saka puisis, norādot, ka īpaši trikiem paredzētais kāršu kavas komplekts viņam somā ir līdzi gandrīz vienmēr.

Dažkārt tas vajadzīgs, lai trenētos ne tikai pats, bet arī mācītu tos citiem. Tiesa, šāda veida interese pazūdot tikpat ātri, cik radusies. „Vienu dienu sanāk pamācīt, jo ilgāk darboties viņiem pietrūkst pacietības,” atzīst V.R.Kalējs.

Atmiņā iespiežas labākie triki

Viņa paša kontā šobrīd ir jau vairāki desmiti kāršu triku, kuriem ik mēnesi pievienojas arvien jauni. Tāpat daļa laika jāatvēl, lai atkārtotu jau iepriekš iemācītos, jo puisis apgalvo – ja ilgāku laiku kāds triks nav veikts, tas aizmirstas un tad jāmācās atkal no sākuma.

Visvairāk atmiņā iespiežoties tie labākie no visiem. Daļa no tiem rādīti konkursā „Valletas Talants 2008”. Tāpat radusies interese par citām ar roku veiklību saistītām nodarbēm, kā, piemēram, žonglēšana un priekšmetu virpināšana pirkstos.

Tiesa, vai arī šīs nodarbes pāraugs talantos, kas atnesīs balvas, rādīs laiks, jo pagaidām liela daļa brīvā laika tiek veltīta kāršu trikiem. V.R.Kalējs atklāj, ka šobrīd top pilnīgi jauna priekšnesumu programma, kurā būšot vēl labāki triki par konkursā rādītajiem.

Kategorijas