Aluksniesiem.lv ARHĪVS

(papildināts) Izskan Valodas un folkloras svētki

Agita Auziņa

2008. gada 26. oktobris 00:01

968

Valoda un dziesma ir vienīgās tautas bagātības, ko esam spējuši nosargāt un iznest cauri gadsimtiem. Šāda vērtīga atziņa izskanēja sestdien notikušajos astotajos Valodas un Folkloras svētkos Māriņkalnā, kas šoreiz tika organizēti ciešā sadarbībā ar tuvākajiem kaimiņiem – igauņiem.

Svētki ir jau kļuvusi par neatņemamu ikgadēju tradīciju, tomēr ik gadu tiem tiek radīta sava noskaņa. Šoreiz dziesmotais gars izskanēja cauri četriem gadalaikiem. Tik cik dažāds ir pavasaris, vasara, rudens un ziema, tik dažādi un unikāli bija kolektīvu priekšnesumi. Pašmāju kolektīvs, Ziemeru pagasta folkloras kopa, pārsteidza ar Līgo svētku rotaļdeju, tāpat arī rādīja seno latviešu darbus tumšajos rudens vakaros, bet ziemas saulgrieži tika asociēti ar gaišām, sildošām sveču liesmiņām. Koncertā priekšnesumus sniedza arī pašdarbības kolektīvi no Mārkalnes un Veclaicenes, kā arī Igaunijas pašvaldībām – Haanjas, Rouges un Lillemā. Īpaši gribas uzteikt Lillemā kolektīvu, kas latviešu valodā nodziedāja tautasdziesmu “Bēdu manu lielu bēdu”.

Vien jāpiebilst, ka pasākums tika organizēts Eiropas Savienības Igaunijas – Latvijas programmas projekta “Igauņu – latviešu kultūras kopdarba turpinājums pierobežā” ietvaros. “Šis ir kultūras projekts, kurā sadarbojas pieci partneri – trīs no Latvijas un divi no Igaunijas. Jāatzīst, karojekts ir turpinājums jau iepriekšējam projektam, ko ieviesa Alūksnes rajona padome “Kultūras integrācija Eiropas Savienības pierobežā”. Var redzēt, ka iepriekšējā sadarbība bija izdevusies un tāpēc tiek kopā realizēti arī citi projekti,” stāsta Igaunijas – Latvijas programmas konsultante Inese Dauškane. Viņa arī stāsta, ka projekta laikā tiks rīkoti vairāku kultūras pasākumi, semināri kultūras darbiniekiem un katrs no partneriem gūs dažādas investīcijas.

Ziemeru pagasta padomes priekšsēdētāja Valda Zeltiņa precizē, ka projekts ļāvis rekonstruēt Māriņkalna tautas namā ieejas foajē un garderobi, kā arī veikt uzlabojumus tualetē. “Sadarbība ar partneriem ir izveidojusies spēcīga un kolektīvi pie mums jau ir viesojušies iepriekš. Tomēr mēs arvien vairāk piesaistām arī jaunus partnerus, šādā veidā paplašinot sadarbības loku,” stāsta V.Zeltiņa.


Kategorijas