Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Mediķi nolemj divas dienas oktobra beigās streikot

LETA

2008. gada 21. oktobris 17:27

1417

Pēc ilgām diskusijām un pretrunīgu viedokļu paušanas un uzklausīšanas Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) padome šodien pieņēma lēmumu šī gada 30.oktobrī un 31.oktobrī rīkot veselības aprūpes darbinieku un mediķu streiku.

No 46 padomes locekļiem par streiku nobalsoja 30.

Kopumā no 87 LVSADA organizācijām streikam pieteikušās tikai 23 organizācijas ar kopumā 1022 dalībniekiem.

Kā norādīja LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris, no vienas puses var saprast veselības sistēmas darbiniekus, kuriem ir zudusi ticība un kuri uzskata, ka nav jēgas streikot. Viņš izteica nožēlu, ka atbalsts no organizācijām ir tik mazs, tomēr, "ja nedarīsim neko, tad ilgu laiku pie nekā būs arī jāpaliek".

Runājot par streika rīkošanu, vairāki padomes locekļi izteica savu negatīvo viedokli, norādot: ja jau līdz šim nekas nav panākts, tad valdība neko nedarīs arī turpmāk.

Tomēr Jēkabpils slimnīcas arodbiedrības pārstāvji norādīja, ka nedrīkst atkāpties, un izteica nožēlu, ka lielākie streika atbalstītāji ir reģionos, nevis lielākajās Rīgas slimnīcās, kaut gan Rīgā strādā lielākais mediķu skaits.

LETA jau ziņoja, ka saskaņā ar ieceri streika dienās visas protesta akcijā iesaistītās struktūrvienības strādās brīvdienu režīmā. Šajās dienās strādās tikai uzņemšanas un reanimācijas nodaļas, asins pārliešanas dienesti, kā arī neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesti.

Vienas dienas mediķu brīdinājuma streiks un veselības aprūpes darbinieku un ārstu pikets pie Saeimas notika jau 26.septembrī, toreiz streikā tika iesaistītas ārstniecības iestāžu struktūrvienības, kas sniedz plānveida ambulatoro, konsultatīvo un medicīnisko palīdzību.

Streika prasība bija, lai ārstniecības personu darba algas aprēķinam no 2008.gada janvāra ar atpakaļejošu datumu piemēro 2007.gada 14.augustā apstiprināto prognozi par vidējo darba samaksu tautsaimniecībā 2007.gadā, kas ir 389 lati mēnesī.

Mediķi pieprasa no 2009.gada līdz 2014.gadam, katru gadu plānojot darba samaksas palielinājumu veselības aprūpes nozarē strādājošiem nākamajam gadam, aprēķinos izmantot gada pirmajā ceturksnī konstatēto vidējo darba samaksu tautsaimniecībā plānošanas gadā, nevis 2006.gada prognozi par vidējās darba samaksas tautsaimniecībā pieaugumu minētajā periodā.

Kategorijas