Aluksniesiem.lv ARHĪVS

„Labā oma” atzīmē savu desmitgadi

Ilze Bogdanova

2008. gada 20. oktobris 19:03

679

Tautas namā valda drūmums. Tajā neskan ne dziesmas, ne bērnu smiekli. Gaisā virmo gaidas – drīzumā kaut kam ir jānotiek, jo tālāk tā turpināties vairs nevar. Uz rudens pusi pagasta padomē atskan telefona zvans. Klusa, nedaudz kautrīga un nedroša balstiņa jautā: vai jums ir vajadzīgs ansambļa vadītājs?

Šādas atmiņas Pededzes pagasta padomes priekšsēdētājai Intai Ņikitinai saistās ar folkloras kopas „Labā oma” dibināšanu. Zvanītāja izrādījās Tamāra Jakobsone jeb, kā viņu raksturoja Pededzes pagasta tautas nama vadītāja Antoņina Girs – gaišmataina un slaida Balzaka vecuma sieviete, kas aizrautīgi sāka interesēties par Pededzi, bikli piedāvājot savas muzikālās zināšanas. „Gan viņa, gan mēs uzreiz sapratām – te ir tā vieta, kur es gribu būt, un tas ir īstais cilvēks, kas atdzīvinās mūsu pagasta kultūras dzīvi,” savās atmiņās dalās tautas nama vadītāja.

Lepnums par kolektīvu

Kopš tā brīža ir aizritējuši desmit gadi, kuriem par godu sestdien Pededzes tautas namā notika jubilejas pasākums. „Tie bijuši saspringta darba gadi,” bilst I.Ņikitina, atceroties, kas tajos piedzīvots un pārdzīvots. Tiesa, kā uzsver A.Girs, ilgais un rūpīgais darbs dziedāšanas laukā nav bijis velts – ir piepildījušās pededziešu cerības uz pagasta kultūras dzīves atdzīvināšanu, kuras labā slava jau labu laiku kā izskanējusi ne tikai ārpus rajona, bet arī Latvijas robežām. Nav otra tāda kolektīva, kāds ir „Labā oma”, uzsver Kultūras ministrijas eksperte Alūksnes rajonā Astrīda Bētere, salīdzinot to ar citviet redzētajiem. Kā piemēru viņa min kādu laiku atpakaļ piedzīvotu gadījumu.

Ritējis mēģinājums 2003.gada Vispārējo latviešu Dziesmu un Deju svētku laikā rīkotajam mazākumtautību festivālam „Latvijas vainags”. Visi festivāla dalībnieki sapulcējušies Rīgas Kongresu namā, kur valdīja liela rosība – viens kolektīvs uz skatuves nomainījis otru, jo katram dots noteikts laiks, izmēģinot savu priekšnesumu. Kad uz skatuves uzkāpuši „Labās omas” dalībnieki, līdz tam brīdim zālē valdošais „šu, šu, šu” pamazām pieklusis. „Sēžu un dzirdu, kā zāle mēģinājumā paliek arvien klusāka, arvien klusāka un viņiem pat atļauj izmēģināt visu savu programmu,” atceras A.Bētere. „Tajā brīdī es biju ļoti lepni.”

Saņem pateicības un atzinības rakstus

Kultūras ministrijas eksperte Alūksnes rajonā piebilst, ka šis kolektīvs izceļas arī ar savu lielo atsaucību, kur uz daudzajiem uzaicinājumiem uzstāties līdz šim nav saņemts neviens atteikums. Par nozīmīgu ieguldījumu starpkultūru dialoga veidošanā daļa folkloras kopas dalībnieku saņēma Alūksnes rajona padomes pateicības. Tās pašvaldības vārdā A.Bētere pasniedza Ņinai Baraškovai, Zinaīdai Gurovičai, Tatjanai Krutinai, Nadeždai Možarovai, Tatjanai Steklovai un Inesei Volšteinei. Savukārt pati folkloras kopa „Labā oma” un tās vadītāja Tamāra Jakobsone tika sumināta ar valsts aģentūras „Tautas mākslas centrs” atzinības rakstiem par nozīmīgu ieguldījumu starpkultūru dialoga veidošanā un aktīvu iesaistīšanos Dziesmu svētku procesa veicināšanā.

Sveicieni izskanēja arī no Liepnas pagasta vokālā ansambļa puses, Pededzes tautas nama deju kolektīviem, kā arī Pededzes pamatskolas pārstāvjiem. Beidzoties svinīgajai daļai, sekoja pašas folkloras kopas „Labā oma” priekšnesumi, kuru izskaņā uz kopīgu dziesmu tika aicināti gan bijušie, gan esošie, gan arī vēl tikai topošie folkloras kopas dalībnieki.

Kategorijas