Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Iepazīst nūjošanas teoriju un praksi

Ilze Bogdanova

2008. gada 20. oktobris 12:02

883

Sestdien vairākās Latvijas pilsētās iedzīvotāji tika aicināti piedalīties Veselības – Nūjošanas dienas pasākumos, lai pieredzējuša instruktora vadībā iepazītos ar nūjošanu un izmēģinātu to praktiskā veidā. Kļūt par nūjošanas pasākuma dalībniekiem varēja arī Alūksnes rajona iedzīvotāji, uz izskanējušo aicinājumu atsaucoties gandrīz 25 interesentiem.

„Malači,” necerēti lielo atsaucību vērtē Alūksnes nūjošanas pasākuma vadītāja Solveiga Selga. Tā kā iepriekšējā dienā un arī sestdienas rītā lijis, daudzi viņai zvanījuši, jautājot, vai tādos apstākļos pasākums maz notiks. Uz šiem jautājumiem viņa atbildējusi, ka pasākums notiks neatkarīgi no laika apstākļiem, tāpēc tagad priecājas, ka, neskatoties uz vēso laiku, ieradušies dalībnieki ne tikai no Alūksnes, bet arī Alsviķiem, Jaunalūksnes un Ilzenes pagastiem. „Kas gribēja, tie piedalījās,” spriež S.Selga.

Iepazīstina ar teoriju


Pasākums aizsākās Alūksnes rajona padomes administratīvās ēkas foajē. Tur klātesošie tika iepazīstināti ar nūjošanas teoriju – par nūjošanas tehniku, treniņiem, iesildīšanos, atslodzi, kā arī šim sporta veidam nepieciešamo inventāru. Ikviens varēja saņemt speciālus bukletus, kuros sniegts ieskats nūjošanā un kas ikvienam nūjot gribētājam noderēs kā pieturas punkti arī turpmāk, nūjojot individuāli. Tāpat klātesošie tika aicināti uzdot sev interesējošos jautājumus, bet vēlāk – kopā ar S.Selgu doties nūjot nelielā maršrutā pa Alūksnes parku.

Katram savas intereses

Lai gan starp nūjošanas pasākuma dalībniekiem bija gan šī sporta veida debitanti, gan tādi, kas to izmēģinājuši jau iepriekš, sestdienas pēcpusdienā visi mājās devās apmierināti, jo, kā atzina paši dalībnieki – viņi ieguvuši to, ko gribējuši.

Tā, piemēram, Līga Januša un Inese Pušpure no Ilzenes pagasta uz nūjošanas pasākumu Alūksnē devušās ar vēlmi uzzināt kaut ko vairāk par šo sporta veidu. L.Januša vienā nūjošanas pasākumā jau piedalījusies, bet I.Pušpure ar nūjošanu saistītās iemaņas apguvusi pašas spēkiem. „Mani interesēja, kā pareizi tas ir jādara,” I.Pušpure atklāj savus iemeslus, kāpēc devusies uz Alūksni. Viņa uzsver, ka šajā nodarbē viņu piesaista tās vienkāršība un iespēja nodarbināt visas muskuļu grupas. „Tas ir arī ļoti veselīgi,” piebilst ilzeniete.

Rūpējoties par savu veselību, uz pasākumu nolēmusi doties arī alūksniete Ausma Taurmane. Līdz šim viņa par nūjošanu lasījusi vietējos preses izdevumos, kā arī redzējusi atsevišķu raidījumu televīzijā. Tas ieinteresējis, tāpēc tagad viņa nolēmusi nelaist garām iespēju izmēģināt redzēto praksē. „Man ir problēmas ar muguru, tāpēc nolēmu, ka nūjošana man varētu būt piemērota,” saka A.Taurmane. „Tagad esmu ļoti apmierināta – patīk, ka viss notiek kustībā, turklāt iet arī ir vieglāk.”

Iesākto turpinās

Tāpat kā citviet notikušajos nūjošanas pasākumus, kas organizēti sadarbībā ar Latvijas Tautas sporta asociāciju, arī Alūksnē rīkotā pasākuma dalībnieki tā izskaņā saņēma īpašas piemiņas medaļas. Konkrētas aprises ieguva arī pasākumā izskanējušie ieteikumi uzsākt iknedēļas nūjošanas nodarbības. S.Selga informē, ka pirmā nodarbība paredzēta jau piektdien pulksten 10.00, kad interesenti tiek aicināti pulcēties parkā netālu no bijušās Alūksnes rajona vakara (maiņu) un neklātienes vidusskolas ēkas Ojāra Vācieša ielā 9.

Kategorijas